Bi za novo leto zaplavali v ledeno hladnem jezeru? Foto: Reuters
Bi za novo leto zaplavali v ledeno hladnem jezeru? Foto: Reuters

Španci v zadnjih sekundah do polnoči jedo grozdje. Če si med odštevanjem vsako sekundo v usta ne zatlačijo grozdne jagode, verjamejo, da leto ne bo kaj prida. Ljudje se nato radi zbirajo na trgih in si s polnimi usti želijo srečo v novem letu.

Škoti bodo nocoj po ulicah zakorakali oblečeni v tradicionalne kilte. Pri sebi bodo imeli viski, kos premoga in kruh z rozinami, ob polnoči pa bodo prihajajoče leto pozdravili s staro keltsko pesmijo Auld Lang Syne.

Pomembna je tudi barva spodnjega perila

Italijani si na silvestrovo radi poklonijo rdeče spodnje perilo, rumeno spodnje perilo pa je obvezno v nekaterih latinskoameriških državah. Zlata barva je namreč simbol bogastva, razkošja in preskrbljenosti. Dobrodošlo je tudi, da za novo leto skozi okno zabrišejo svoje staro spodnje perilo, ob njem pa še majhen listek, na katerem so zapisane novoletne želje.

V Sibiriji najpogumnejši v noči s starega na novo leto zaplavajo v ledeno mrzlih jezerih. Osvežilna kopel jih osvobodi vseh skrbi, ki so jih težile v starem letu. V novo leto nato vstopijo osvobojeni in prerojeni.

Pretep za leto brez zamer

Vse običaje pa prekaša novoletna šega Perujcev, ki se na silvestrovo udeležijo festivala množičnega pretepa. Z ravsanjem namreč "zgladijo" spore starega leta.

V Turčiji je treba sreči v novem letu "na novo utreti pot". Opolnoči Turki zato odprejo vse pipe, vrata in okna, da lahko "sreča pride v dom".

Danci in Francozi so nam v običajih precej podobni

Na Danskem bo imela kraljica Margareta ob 18. uri tradicionalni novoletni nagovor, zatem si bodo Danci v družbi prijateljev privoščili pojedino in ob tem spili obilo penine.

V Švici je treba biti za novo leto zelo glasen - udarne povorke z bobnanjem in pokanjem raket naj bi pregnale zle duhove.

Šampanjec, dobro vino in dober obrok sta na silvestrovo obvezna tudi v Franciji. Gurmanski Francozi si še posebej radi privoščijo gosja jetra, zelo pa so navdušeni tudi nad novoletnimi osvetlitvami.