V košnji se na Banjšicah lahko pomeri vsak, ki s seboj prinese orodje - koso. Foto: RTV SLO
V košnji se na Banjšicah lahko pomeri vsak, ki s seboj prinese orodje - koso. Foto: RTV SLO
Politiki kosijo

Na Banjšicah bo danes osrednji del letošnjega praznika košnje, ki ga že 26. leto pripravlja tamkajšnje turistično društvo (TD). Ob tradicionalnem tekmovanju v košnji se bodo v vihtenju kose prvič pomerili tudi predsedniki parlamentarnih strank in tako dali "prve vmesne rezultate volitev," je povedal predsednik TD Banjšice Gregor Humar.

Praznik košnje se bo z razstavo peciva in dobrot iz domače peči ter srečelovom začel ob 14.30. Po tradicionalni povorki pa bodo ob 16.00 za kose prijeli predsedniki parlamentarnih strank, ki jih bo v košnjo uvedel novogoriški župan Mirko Brulc. Organizatorjem so prihod potrdili strankarski prvaki Pahor (SD), Šrot (SLS) in Golobič (Zares), medtem ko bo barve LDS-a zastopal poslanec Gulič.

Tekmuje lahko vsak, ki ima koso
V nadaljevanju programa se bo v tekmovanju v košnji lahko preizkusil vsakdo, ki bo s sabo prinesel orodje, udeležbo pa sta že napovedala slovenski prvak in prvakinja v košnji, je povedal Humar. Del praznika košnje so tudi kmečke igre in delavnice za najmlajše in odrasle, v katerih bodo delali izdelke iz sena. Dogajanje se bo zvečer zaključilo s skupino Čuki in polnočnim ognjemetom.

Praznik košnje na Banjšicah izhaja iz prve skupne akcije, ki jo je skupina zagnancev izpeljala leta 1981. V 88-urnem delovnem maratonu v počastitev Titovih 88 let so postavili igrišče, v naslednjih letih pa še stavbo krajevne skupnosti in pomožne objekte ob njej.

Politiki kosijo