Zapori so že tako ali tako tesni, velikani pa se v njih počutijo še slabše. Foto: EPA
Zapori so že tako ali tako tesni, velikani pa se v njih počutijo še slabše. Foto: EPA

Zapornik, ki ni želel razkriti pravega imena, njegov odvetnik pa ga je imenoval Angelo MacD., je potarnal, da zaradi svojih mer ne more udobno spati, težave pa ima tudi pri uporabi stranišča. Pazniki so mu skušali bivanje v celici, v kateri dneve preživlja sam, vsaj nekoliko olajšati tako, da so mu dodali dva metra dolgo desko, na njo pa položili še dodatno vzmetnico.

A Angelo še ni pomirjen, njegov odvetnik Bas Martens je zato na sodišču v Haagu zatrdil, da življenjske razmere njegove stranke kršijo evropsko konvencijo o človekovih pravicah, hkrati pa zatrdil, da se zapornik ne želi izogniti nadaljnjemu prestajanju kazni. Angelo dveletno zaporno kazen prestaja zaradi prevare, ki jo je zagrešil v hišnem priporu.

Spi lahko le na boku
"Moja stranka ni debelušna, le ogromen možak je. Še hodi kot kakšen velikan iz stripov ali humorističnih knjig," je zatrdil Martens. Težave mu povzroča že vstop v celico, ki je sicer za njegove sojetnike povsem običajne velikosti, sam pa se v njej počuti kot v kletki. Ker je postelja dolga 196 centimetrov in široka le 77 centimetrov, lahko Angelo spi le na boku, saj bi sicer padel z nje, poroča BBC.

Veliko časa mu vzame tudi prhanje, saj se komaj stlači v kabino, nato pa se mora umiti z globoko sklonjeno glavo. Tudi obisk stranišča je zaradi tesnega prostora posebna "dogodivščina", zato Angelo trdi, da je prisiljen "na stran" hoditi samo, ko je nuja res velika.

Zaradi velikosti le stežka sprejema obiske družine in prijateljev, težko pa najde tudi primeren sedež v skupni jedilnici.