Pasja podoba. : Reuters
Pasja podoba. : Reuters

Kip stoji v stanovanjski četrti v mestu, opremljen pa je tudi z LED-zaslonom, na katerem prikazujejo to pasmo v različnih položajih. Po poročanju turkmenskih državnih medijev kip odraža "ponos in samozavest pasme".

Denar za kip so prispevale turkmenske banke, ni pa znano, koliko je stal. Razkošni kip je sicer v precejšnjem nasprotju z gmotnim stanjem večinoma revnega turkmenskega prebivalstva.

Bojeviti ovčar

Turkmenski ali srednjeazijski ovčar je avtohtona pasma psov, ki so jo vzredili na ožjem območju Turkmenije in jo država skupaj s staro pasmo dirkalnih konj in ročno izdelanimi preprogami uvršča med svoje nacionalne zaklade.

Veljajo za izjemno bojevite ovčarje, na katere se lahko pastirji zanesejo tudi, ko se čredi približa volk (ali pa kakšen tujec), piše Reuters.

Berdimuhamedov je mladička pred tremi leti ponosno podaril kot rojstnodnevno darilo za 65. rojstni dan ruskemu kolegu Vladimirju Putinu, ki slovi kot velik ljubitelj psov.

"Imava skupnega prijatelja – to je edinstven srednjeazijski ovčar. In danes sem s seboj prinesel tega malega ovčarja," je takrat dejal ob izročitvi nenavadnega darila Putinu in mu razložil še, da je mladičku dal ime Verni (Zvesti).