Priljubljeni risani junak slavi 60 let. Foto: EPA
Priljubljeni risani junak slavi 60 let. Foto: EPA

Z izborom krta za svoj osrednji motiv je rešil tudi veliko dilemo takratnega časa, saj je že takrat Disney uporabil večino živali in jih spremenil v risane junake v svojih risankah. "Hotel sem ustvariti nov lik, ki ga še nihče prej ni narisal," je dejal v enem izmed pogovorov Miler. Mali krt z rdečim noskom, ki ga je Miler poimenoval kar Krtek, je najprej navdušil mlade gledalce češkoslovaške televizije, nato pa še v 80 drugih državah po svetu, so zapisali na nemškem spletnem portalu Nordkurier.

Številnim Krtek še danes predstavlja spomin na njihovo mladost, saj je njegova podoba pogosto krasila zidove osnovnih šol. Postal je tudi zelo priljubljena plišasta igračka. Dva krtka v plišasti podobi sta celo odletela v vesolje. Maja 2011 ju je v svojo prtljago dal ameriški kozmonavt Andrew Feustel in z njo odšel na vesoljsko plovilo Endeavor.

Miler je umrl 30. novembra 2011 v sanatoriju blizu Prage, star 90 let. Nekoč je izjavil: "Človek ne bi mogel uživati, če ne bi bilo ob njem drugih ljudi."