Izdelave interaktivnega družinskega drevesa sta se lotila rodoslovca Andrej Klembas in Nada Brezovar.

"V prvi fazi je bilo treba izdelati drevo za lastno družino. To mi je uspelo, potem pa je bilo škoda toliko podatkov hraniti le zase in sem zadevo razširila na celo Zagorje," je pojasnila Nada Brezovar.

Ko je pri izdelavi družinskega drevesa svoje družine porabila več metrov papirja, je razmišljala, kako podatke urediti tako, da jih bo laže pregledovati, in se povezala s programerjem spletnih aplikacij Urošem Ocepkom: "Mi smo te podatke na osnovi že obstoječih platform, ki omogočajo izrisovanje spletnih aplikacij, spletnih dreves, prenesli vse podatke, ki jih je gospa Nada popisala, vemo, da jih je prek 120 tisoč, in s tem, ko smo jih vnesli, lahko pred sabo vidimo drevo, ki se izrisuje."

Brskanje po drevesu in raziskovanje je enostavno. "Sebe popišete s prvo črko, potem pa dodate priimek, če imate več soimenjakov, je iskanje nekoliko daljše, sicer pa potem preprosto kliknete nase in drevo pregledujete." Kaj posameznik potrebuje, da izdela drevo? "Dovolj je, da pozna podatke svojih staršev, priporočeno pa je seveda, da pozna dekliške priimke, da laže identificira," je povedal programer.

Namen drevesa je, da lahko vsak najde svoje prednike in ugotovi, s kom vse je v sorodu. Uporabniki pa lahko sodelujejo tudi pri širjenju drevesa. "Da posredujejo podatke, da lahko tudi raziščejo, ker še mnoge stvari niso raziskane," je pozvala vse Nada Brezovar.

Raziskati želijo še neobdelana področja Zagorja ter se v nadaljevanju posvetiti tudi raziskovanju družinskih dreves sosednjih občin.

Interaktivno družinsko drevo