Eden največjih rumenih diamantov – 110,3-karatna
Eden največjih rumenih diamantov – 110,3-karatna "sončna kaplja" – je bil leta 2011 prodan za 9,6 milijona evrov. Foto: Reuters

Diamant v velikosti kokošjega jajca so rudarji oktobra našli na Severozahodnih teritorijih Kanade v rudniku Diavik, ki leži 220 kilometrov južno od arktičnega kroga.

S 552 karati gre za največji diamant, najden v Severni Ameriki, in sedmo največjo najdbo diamanta v zgodovini. Rekord sicer še vedno drži Cullinan, diamant, ki je bil najden v Južni Afriki leta 1905.

Diamant sta izkopali družbi Rio Tinto Group in Dominion Diamond Mines, ki sta dragocen kamen zdaj dali v obdelavo. Po poročanju ameriške revije Forbes za zdaj še ni jasno, kakšno vrednost bo dosegel obdelan diamant. Za primerjavo – 110,3-karatni rumeni diamant v obliki kaplje je bil v Ženevi leta 2011 prodan za skoraj 10 milijonov evrov.

"Trenutno je zelo težko podati oceno vrednosti. Veliko je odvisno od tega, kakšen bo diamant po rezanju in loščenju," je o diamantu povedal Shane Durgin, generalni direktor podjetja Dominion Diamond Mines, ki je dodal, da lahko za zdaj komentira zgolj "imenitno rumeno barvo" diamanta.

Fotografijo rekordne najdbe si lahko ogledate v priloženi fotografiji spodaj.

View this post on Instagram

A post shared by Independent Jewellers (@ijlwinnipeg) on Dec 15, 2018 at 6:16am PST