Foto:
Foto:
Zaradi odstranitve gnezda so naravovarstveniki protestirali pred Centralnim parkom ob Peti aveniji.

Sokola Pale Male in Lola sta gnezdila na vrhu stanovanjske hiše na imenitni Peti aveniji na Manhattnu. Vendar so njuno gnezdo na zahtevo stanovalcev 7. 12. odstranili.

Stanovalci so že dolgo časa razburjali zaradi ptičjih iztrebkov, motili so jih tudi ostanki golobov in drugih ptic, s katerimi se hranita Pale Male in Lola.

Izselitev sokolov je zelo razburila naravovarstvenike, ki so protestirali pred Centralnim parkom. Dobivali so pisma podpore z vsega sveta. Dogodku so veliko pozornosti namenili tudi mediji in stanovalci so se bili prisiljeni pogajati z naravovarstveniki.

Skupaj z mestnimi oblastmi so nazadnje le sklenili kompromis in po šestnajstih dneh prisilne izselitve se bosta ujedi lahko vrnili na staro mesto. Zanju so izdelali posebno gnezdo iz jekla in stekla z zaščitno ograjo, ki bo preprečevala, da bi iztrebki ptic mazali elegantni vhod v hišo.

Predstavnik mestnih parkov je ob namestitvi novega gnezda povedal, da se je zgodba končala resnično pravljično: "Z odločitvijo so pridobile vse ptice in tisti meščani New Yorka, ki ljubijo zelenje v mestu in ptice."

Eden od članov društva za varstvo ptic je veselo dodal, da je prepričan, da se bosta ptici vrnili, saj so ju vsak dan videli krožiti okoli hiše.

Samec Pale Male, ki je ime dobil zaradi svojega svetlega perja, si je prvo gnezdo na tem mestu naredil že leta 1993. O njem so posneli tudi dokumentarni film.

Arhitekt, ki je narisal novi dom sokolov, ni želel izdati, koliko je stalo gnezdo. Je pa ponosno povedal, da je bil to enkraten izziv: "Ne zgodi se vsak dan, da bi nas poklicali in prosili, naj narišemo gnezdo, ki bo pritrjeno na eni od najbolj prepoznavnih stavb na Peti aveniji."