Izraze na človekovem obrazu znajo prepoznavati tudi psi, konji in pande. Foto: Reuters
Izraze na človekovem obrazu znajo prepoznavati tudi psi, konji in pande. Foto: Reuters
Znanstveniki upajo, da bodo podobne lastnosti in zmožnosti v prihodnje odkrili še pri prašičih. Foto: Reuters

Raziskava, ki jo je na londonski univerzi Queen Mary University vodil znanstvenik Alan McElligott, dokazuje, da koze prepoznavajo človeške izraze, s tem pa tudi človekovo razpoloženje. "Najnovejše odkritje ima velik vpliv na naše razumevanje celotne populacije koz, saj dokazuje, da so koze tudi zelo sočutne živali," pravi.

Skupina raziskovalcev je v predmestju Londona testirala 20 koz. Vsaki izmed njih so pokazali dve črno-beli fotografiji istega človeka. Na prvi fotografiji je bil človekov izraz namrščen in jezen, na drugi pa dobrovoljen in nasmejan.

Nasmejane fotografije so koze veliko bolj pritegnile, celo približale so se jim in se jih dotikale s smrčki. "Koze so si fotografije ogledale zelo od blizu in jih natančno preučile. Pričakovali bi, da bi jih bodo, navihane, kot so, nemudoma zažvečile, a se to ni zgodilo," je za Reuters povedal McElligott.

Zmožnost ločevanja med nasmejanimi in jeznimi obrazi znanstvenikom namiguje, da so koze verjetno sposobne še marsičesa drugega. "V nadaljevanju raziskave bomo poskušali ugotoviti, ali so sposobne ločevati tudi med različnimi glasovi, na primer med domačim in tujim glasom, pa tudi med prijaznim in jeznim glasom," pojasnjuje.

Znanstveniki upajo, da bo najnovejše odkritje nekoliko izboljšalo negativen sloves, ki se je prijel koz. "Ljudje jih imamo pogosto za neumne. Včasih rečemo celo, da je kdo 'neumen kot koza'," še poudarja.