"Ne želimo, da bi bili gorski pašniki popolnoma ograjeni ali zaprti. Zato želimo ljudi obvestiti o vedenju živali," je povedala avstrijska ministrica za turizem Elisabeth Köstinger.

Foto: EPA

Za uvedbo pravilnika in zaostritev zakonodaje so se avstrijske oblasti odločili, potem ko so leta 2014 krave na enem izmed gorskih pašnikov do smrti poteptale nemško planinko, zaradi česar so njihovemu lastniku pretekli mesec dosodili denarno kazen.

Pravilnik, ki bo dokončan do aprila, bo med drugim določal, kako morajo ravnati lastniki psov, poročajo tuje tiskovne agencije. Ravno psi namreč največkrat s svojim vedenjem spodbudijo napad krav, ki želijo zaščititi svoje mladiče. Tudi napad leta 2014, v katerem je umrla nemška turistka, je spodbudil njen pes. Zaradi tega napada so lastniku živali februarja letos prisodili 180.000 evrov denarne kazni.

Vlada poleg tega načrtuje tudi zaostritev zakonodaje, s katero odgovornost v primeru incidentov ne bo več samo na strani lastnikov živali, ampak tudi pohodnikov, ki bodo morali spoštovali novi pravilnik.

"Če ne bodo upoštevali pravil, jih bodo doletele pravne posledice," je povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.