Brivec in frizer v enem izmed teheranskih salonov kaže dovoljene pričeske. Foto: Reuters
Brivec in frizer v enem izmed teheranskih salonov kaže dovoljene pričeske. Foto: Reuters
Iranci dobili seznam dovoljenih pričesk

ministrstvo za kulturo.

V ponedeljek so uradniki dali svoj "blagoslov" številnim moškim pričeskam "islamskega sloga", na listo dovoljenih pričesk pa še niso uvrstili "konjskega repa".

Na seznam so se, sodeč po fotografijah, uvrstile predvsem kratke športne pričeske, nekatere oblikovane z gelom. Te naj bi ustrezale "barvi kože Irancev, njihovi kulturi in veri ter islamskemu pravu", je poudarila Džaleh Hodajar, ki vodi organizacijo Festivala o skromnosti in naglavnih pokrivalih, predvidenega za konec tega meseca, na katerem naj bi predstavili dovoljene pričeske.

Izdali bodo katalog dovoljenih pričesk
Hodajarjeva je obenem napovedala skorajšnjo objavo kataloga dovoljenih pričesk v tej islamski državi, kjer policija izvaja reden nadzor nad ženskami, ki morajo v skladu z iransko zakonodajo vedno nositi naglavno pokrivalo. Iranska policija tako večkrat aretira Iranke, ki nosijo pretesne ali prekratke plašče ali premajhna naglavna pokrivala, na svojo zunanjost pa morajo popaziti tudi moški v tesnih kavbojkah.

Pod udarom pa so bili že večkrat tudi brivci, ki jih je policija kaznovala z denarno kaznijo zaradi ponujanja "dekadentnih zahodnih pričesk". Kritike iranskih klerikov so pred mesecem dni letele tudi na tamkajšnjega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, ki je izrazil nasprotovanje ostremu policijskemu preganjanju neskromnih oblačil.

Iranci dobili seznam dovoljenih pričesk