Melati je pred prihodom Asima vrsto let delal družbo samec Jae Jae, a so ga prejšnji mesec preselili v Pariz. Foto: AP
Melati je pred prihodom Asima vrsto let delal družbo samec Jae Jae, a so ga prejšnji mesec preselili v Pariz. Foto: AP

Tigra po imenu Asim (ironično, v arabščini to pomeni zaščitnik) so iz danskega safariparka pripeljali pred desetimi dnevi v upanju, da bo "popoln partner" za Melati, ogroženo sumatrsko tigrico.

Asima so sprva namestili v ogrado za tigre, da bi se privadil novega okolja, nato pa so ga spoznali s potencialno partnerico. A napetosti so naglo prerasle v agresijo in v srditem spopadu med živalma je Melati potegnila krajši konec, so sporočili iz živalskega vrta.

Asima so nemudoma preselili v ločeno ogrado, a kljub najboljšim prizadevanjem veterinarjev je desetletna Melati poginila.

"V času, ko prebolevamo ta težki dogodek, je vsa naša pozornost zdaj usmerjena v skrb za Asima," so še sporočili iz ZOO-ja in dodali, da je osebje "povsem strto nad potekom dogodkov".

Prejšnjega partnerja preselili v Pariz

Sedemletnega Asima so v London preselili v sklopu vseevropskega programa za razmnoževanje vrst v ujetništvu.

V živalskem vrtu so ga ob prihodu pozdravili kot "postavnega, samozavestnega mačka, ki je znan po tem, da je zelo ljubeč do dam v svojem življenju". Ob tem so dodali, da upajo, da bo "popoln partner za našo prelepo Melati".

Prejšnjega samca londonskega živalskega vrta, Jae Jaeja, ki je Melati zaplodil sedem mladičev, so 30. januarja preselili v francoski živalski vrt Le Parc des Félins.

Leta 2013 je Melati povrgla dva mladiča, a je eden padel v bazen in utonil. Melati je nato povrgla tri mladiče leta 2014 in še dva leta 2016, poroča BBC.

Sumatrski tiger, ki sicer živi v gozdovih in džunglah Sumatre v Indoneziji, je zaradi divjega lova in izgubljanja življenjskega okolja kritično ogrožen in uvrščen na rdeči seznam vrst, ki jim grozi izumrtje.

V 70. letih naj bi bilo v divjini še okoli tisoč sumatrskih tigrov, danes pa naj bi jih bilo samo še 300.

V ujetništvu lahko sumatrski tiger dočaka približno 20 let.