Kavbojke so se spremenile v rešilni jopič. Foto: Reuters
Kavbojke so se spremenile v rešilni jopič. Foto: Reuters

Brata Arne in Helge Murke sta si zaželela dogodivščine, zato sta kupila 12-metrsko jadrnico in si zastavila cilj: iz Aucklanda na Novi Zelandiji doseči Rio de Janeiro v Braziliji.

A že kmalu po splavitvi so se jima načrti porušili, saj je zaradi nemirnega morja Arne padel v morje. Bil je brez rešilnega jopiča, le v kavbojkah in kratki majici. Brat mu je skušal pomagati in mu je vrgel vrv in rešilni jopič, a zaradi trimetrskih valov je bil njegov trud zaman, piše Deustche Welle.

Nato se je Arne domislil trika, ki ga je pred več kot desetletjem videl v neki dokumentarni oddaji. "Globoko sem vdihnil in si slekel hlače. Konca obeh hlačnic sem zvezal, kavbojke pa napihnil z zrakom in si jih nato povlekel čez glavo, da je nastal improvozirani rešilni jopič," je razlagal, ko je že bil na varnem.

V tem času je jadrnico že našel reševalni helikopter, ki je Nemca po dveh urah negotovosti v vodi potegnil na varno. Reševalci so dejali, da je bilo, kot da bi iskali iglo v senu, poleg tega so se Arnetova oblačila popolnoma zlivala z morjem. Odpeljali so ga v bolnišnico, a so ga naslednje jutro že odpustili.

Organizacija Lowe je objavila posnetek reševanja Nemca:

O tem, kako napihniti hlače v vodi, obstaja na YouTubu več videoposnetkov. Izbrali smo spodnjega: