Instalacijo poganja električna energija. Foto: Instagram Max Siedentopf
Instalacijo poganja električna energija. Foto: Instagram Max Siedentopf

Siedentopf je zvočno instalacijo, naslovljeno "Toto Forever", postavil na neznani lokaciji sredi 2.000 kilometrov dolge puščave na zahodni obali južne Afrike.

55 milijonov let stara puščava je najstarejša na svetu in je tako "popoln kraj" za njegovo delo, je povedal 27-letni Siedentopf za CNN. "Upajmo, da se bo pesem predvajala prav tako dolgo časa," je optimističen.

Instalacija na sončne celice je sestavljena iz sedmih nosilcev s šestimi predvajalniki, povezanimi z MP3-predvajalnikom, ki igra zgolj eno pesem, Afriko.

Pesem je izšla leta 1982 in se takoj zavihtela na prva mesta lestvic najbolj prodajanih pesmi in postala pravi popkulturni fenomen. Samo v ZDA so prodali več kot 4 milijone izvodov.

Pesem je tudi 36 let pozneje še vedno izjemno priljubljena, redno se vrti na radijskih valovih po vsem svetu, posvečene so ji tudi cele strani na družabnem omrežju Reddit.

"Vse to me je zelo vznemirilo, pesmi pa sem hotel pokloniti največje posvetilo in Afriko fizično razstaviti v - Afriki," razlaga Siedentopf.

Skriti zaklad

Pesem sta napisala pokojni bobnar Tota Jeff Porcaro in klaviaturist David Paich, besedilo pa je bilo deležno tudi kar nekaj posmeha zaradi slabega poznavanja, no, Afrike.

Tako, denimo, ena kitica opeva, kako se Kilimandžaro "kot Olimp dviga nad Serengetijem", a najvišje afriške gore se iz Serengetija ne vidi.

Na vprašanje, ali se njegovo delo posmehuje navadi Neafričanov, da celino eksotizirajo, Siedentopf odgovarja, da bi se dalo veliko povedati o zahodnjaških stereotipih, a da je bil cilj instalacije bolj pozitivne narave in da bi lahko v njej uživali vsi.

Noče pa razkriti točne lokacije instalacije, češ da je "kot zaklad, ki ga lahko najdejo samo najzvestejši oboževalci Tota."