Tako je točke razdelila Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Tako je točke razdelila Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Evrovizija 2011, tabela
Evrovizija dosega visoko gledanost. Foto: Reuters
Evrovizija: Kako so se delile točke

Izbor za pesem Evrovizije je bil v soboto namreč daleč najbolje gledana oddaja na slovenskih televizijah - veliki finale si je povprečno ogledalo kar 24,6 % ali 452.000 gledalcev, starih nad 10 let, oz. kar je 66-odstotni delež vseh gledalcev televizije.

Ta delež pa se je še povečal, ko je ura odbila 22.35 in je na oder stopila slovenska ekipa - pevka Maja Keuc ter spremljevalne vokalistke Sandra Feketija, Martina Majerle, Katja Koren in Ana Bezjak. Takrat je v dogajanje na odru napeto zrlo in stiskalo pesti kar 560.000 gledalcev oz. 72-odstotni delež vseh slovenskih gledalcev televizije v času oddaje.

Za primerjavo povejmo, da si je četrtkov zelo gledan polfinale povprečno ogledalo 18 odstotkov ali 331.200 gledalcev, kar je bil 46-odstotni delež vseh gledalcev televizije.

Njihove točke nam ...
Maja Keuc je v velikem finalu sicer zbrala skupaj 96 točk in se uvrstila na odlično 13. mesto - na letošnji Evroviziji se je namreč predstavilo 43 držav. H končnemu seštevku slovenskih točk so prispevale: Hrvaška ter Bosna in Hercegovina po 12 točk, Makedonija in Srbija po 10 točk, Danska sedem točk, Ciper in Madžarska po šest točk, Rusija pet točk, Romunija štiri točke, Avstrija, Malta, Izrael in Latvija po tri točke, Nizozemska, Turčija, Irska in Estonija po dve točki ter Slovaška, San Marino, Nemčija in Portugalska po eno točko.

Naše točke njim ...
Slovenske glasove je v Düsseldorf sporočil voditelj letošnje Eme Klemen Slakonja, največ točk (12) pa smo namenili Dinu Merlinu, ki je s pesmijo Love In Rewind predstavljal Bosno in Hercegovino. Deset točk je šlo v roke Srbiji, osem pa Danski. Točke smo namenili tudi Nemčiji (7), Ukrajini (6), Avstriji (5), Švedski (4), Italiji (3), Španiji (2) in Veliki Britaniji 1 točko.

Evrovizija: Kako so se delile točke