Cesare Bonizzi v elementu. Foto: Reuters
Cesare Bonizzi v elementu. Foto: Reuters
Cesare Bonizzi s skupino
Cesare Bonizzi s svojo metalskupino. Foto: Reuters

Brat Cesare je pevec heavymetalske skupine, ki je prav v teh dneh izdala že svoj drugi album. Nekdanji misijonar na Slonokoščeni obali zdaj živi v majhni vasi blizu Milana. 62-letni menih se je zaljubil v metal glasbo pred 15 leti, ko je obiskal koncert Metallice: "Ta glasba me je čisto prevzela."

Brat Metalec
Cesare, poznan tudi kot Brat Metal, meni, da so prepričanja, da imata hard rock in metal opraviti s hudičem, obskurna. Sprva je snemal "blažji" metal, kmalu pa je ugotovil, da mu bolj leži hard core različica. Člani njegove skupine so bili sprva skeptični glede izbire "meniškega" pevca, vendar so kmalu ugotovili, da bo prava izbira. "Po petih minutah poznanstva z njim sem se odločil zanj, saj izžareva toliko energije kot malokateri mlajši glasbenik," je dejal kitarist in vodja skupine Cesare Zanotti.

Brat Metal je s svojim bendom pred kratkim nastopil na metalfestivalu Gods of Metal v Italiji, kjer so nastopila velika imena te zvrsti glasbe, kot so svetovno znane zasedbe Iron Maiden, Judas Priest in Slayer. "Čudovito je bilo med vsemi temi mladimi ljudmi," je dejal.

Seks, droge, alkohol ...
In o čem govorijo besedila, ki jih kriči Brat Metal v mikrofon? "O vsakdanjih težavah, pri čemer se ne morejo izoogniti niti temam, kot so seks, droge in alkohol. Dotaknem se tudi vere, vendar nočem, da bi poslušalci mislili, da jim vsiljujem katoliške nauke," je dejal.

Predan Bogu
Za drugi album z naslovom Misteri (Skrivnost) je dobil inspiracijo pri skupini žensk z juga Italije, ki pojejo o Mariji, Jezusovi materi, sam pa je naredil metalsko različico te skladbe. Poleg te so na navi zgoščenki še pesmi o alkoholu, ki sicer "ogreje srce, vendar pretirano pitje uničuje jetra, in o pomenu seksa za moške".

Cesare je za Reuters za konec še povedal, da za zdaj zaradi svoje glasbene kariere nima težav z nadrejenimi, svoj zadnji album pa bi rad poslal tudi papežu: "Vem, da je ljubitelj glasbe, in metal je glasba." Čeprav je vedno oblečen v meniško haljo in nosi sandale, strogo ločuje med veroizpovedjo in vero. Pravi, da je njegova naloga pomagati ljudem razumeti življenje, ga izkoristiti in uživati. "In tu se moja vloga konča," je sklenil.

A. M.