Kako Britanci povedo svojim znancem in sorodnikom, da so bili na Ptuju? Večina ga izgovori kot
Kako Britanci povedo svojim znancem in sorodnikom, da so bili na Ptuju? Večina ga izgovori kot "Putuj". Foto: BoBo
Stari del mesta Ptuj. Foto: MMC RTV SLO

Zavod za turizem Ptuj se je odločil posneti promocijski video, v katerem znani in manj znani Ptujčani turiste "učijo" pravilno izgovarjati ime mesta.

Na začetku posnetka Britance v angleškem jeziku nagovori Peter Vesenjak, lastnik hotela Mitra v starem delu Ptuja. "Dragi britanski prijatelji, slišal sem, da imate težave z izgovarjavo imena mojega mesta Ptuj. V preteklosti je imel Ptuj veliko različnih imen," pove. Drugi Ptujčani nato večkrat ponovijo ime mesta in turistom izrečejo dobrodošlico.

Kot je pojasnila Katja Ertl, svetovalka za razvoj turizma, je odločitev za videoposnetek, ki bi naj na humoren način izpostavil jezikovne zagate britanskih turistov, spontan odziv na novico britanskega časopisa. "Tudi sami pri stiku - ne samo z britanskimi, ampak tudi s številnimi drugimi tujimi gosti - opažamo zanimive izpeljave imena našega mesta," je dejala Ertlova.

Zavod za turizem Ptuj je na družbenem omrežju Facebook ob tem razpisal tudi nagradno igro, ki bo srečnega izžrebanca (med tistimi, ki bodo komentirali objavo) nagradila z brezplačnim vikendoddihom za dve osebi v butičnem hotelu v starem mestnem jedru.

Kar 92 odstotkov ime izgovarja napačno
V raziskavi so po poročanju Daily Maila ugotavljali, kako britanski popotniki izgovarjajo turistična mesta, znamenitosti in jedi - in ime najstarejšega slovenskega mesta Ptuj se je izkazalo za najtežje izgovorljivo. Kar 92 odstotkov vprašanih Otočanov je namreč besedo Ptuj izgovorilo napačno. Pri Daily Mailu so Britancem pomagali, da se Ptuj izgovori kot "P-too-ee", ne pa kot "Put-ooj", kot si lomijo jezike oni.

Na drugo mesto med najtežje pravilno izgovorljivimi mesti se je uvrstil portugalski Guimaraes (težave za 88 odstotkov vprašanih), sledijo hrvaška Rijeka (Reka, 84 odstotkov), makedonska prestolnica Skopje (80 odstotkov), Oaxaca v Mehiki (76 odstotkov), Sitges v Španiji (72 odstotkov), Bloemfontein v Južni Afriki (65 odstotkov) in slovensko glavno mesto Ljubljana (61 odstotkov vprašanih je ime mesta izgovorilo napačno).