Foto:
Foto:

Ta bi se lahko pretihotapila kamor koli in nadzorovala vse, ne da bi kdo za to vedel. Kot je povedal Tony Trueman z britanske univerze Bath, znanstveniki iščejo način, kako omogočiti vzlet in letenje takega miniaturnega letalca.

Pri tem je Trueman dodal, da takšne napravice sicer obstajajo, vse pa so doslej naredili v ZDA. Njihova pomanjkljivost je, da lahko letijo le nekaj sekund in preletijo le nekaj metrov.

Britanski raziskovalni program razvoja miniaturnega letala naj bi trajal okoli 18 mesecev, stal naj bi okoli 910.000 evrov, financirajo pa ga britansko podjetje BAE Systems, britansko obrambno ministrstvo in ameriške letalske sile. Cilj načrtovalcev je narediti letalo, dolgo od tri do štiri centimetre, uporabljali pa naj bi ga v vojaške in civilne namene.

V vojski ga bodo uporabljali za izvidništvo in nadzor, lahko pa bo pristalo tudi na strehi sovražnikovega avtomobila in določilo njegov položaj. S pomočjo detektorjev, s katerimi bodo letalca opremljena, bi lahko odkrivali tudi biološko in kemično orožje, z mikrokamerami pa sovražnika.

Na civilnem področju bodo nadzorovala promet, večja zborovanja in meje, pomagala pri raznih reševalnih akcijah, ocenjevanju škode in odkrivanju strupenih snovi pri industrijskih, kemičnih in tudi jedrskih nesrečah. Sicer pa je Trueman ob tem opozoril tudi na to, da bo treba najprej sprejeti zakon, ki bo preprečil vdor tovrstnih napravic v zasebno življenje.