Izvirna embalaža piškotov - eksotične živali v cirkuških vagonih. Foto: AP
Izvirna embalaža piškotov - eksotične živali v cirkuških vagonih. Foto: AP
Nova podoba Barnumovih piškotkov s svobodnimi živalmi. Foto: AP
Do nove podobe Barnumovih piškotov prihaja po zaprtju ameriškega potujočega cirkusa Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus maja lani. Foto: AP

Razlog? Pritiski organizacije za zaščito živali.

Barnumova škatlica je bila namreč več kot stoletje razdeljena na štiri kvadrante, v katerih so bile narisane cirkuške živali v kletkah. Zdaj so pri podjetju slona, žirafo, zebro, leva in gorilo "izpustili na svobodo" in so upodobljene, kako se prosto, druga ob drugi, klatijo po savani.

Sprememba podobe je rezultat evolucije, so sporočili iz podjetja s sedežem v New Jerseyju.

"V vsem tem času smo spreminjali in popravljali svojo klasično podobo, da bi spodbujali ozaveščenost o ključni živali in o okoljski tematiki," je za CNN povedala Kimberly Fontes, predstavnica Nabiscove starševske družbe Mondelēz International.

"Da bi še naprej ohranjali znamko relevantno, se nam je zdelo, da je zdaj pravi čas za novo evolucijo naše podobe, pri kateri bi živali prikazali v njihovem naravnem okolju."

Embalaža sicer ohranja svoj prepoznaven logotip in rdeče-rumeno barvno paleto.

Nova podoba rezultat "evolucije"
Pri Barnumu sicer niso popolnoma sami prišli do te "evolucije", ampak je imela posredi prste največja svetovna organizacija aktivistov za pravice živali Peta. Iz Pete so sporočili, da je bilo preoblikovanje podobe
posledica pogovorov s podjetjem.

"Nova škatla piškotov za Barnum's Animals kaže, da naša družba ne dopušča več zapiranja živali v kletke in vklepanje eksotičnih živali za cirkuške predstave," so zapisali pri Peti.

"Nobeno živo bitje ne obstaja zgolj zato, da bi služilo predstavi ali da bi izvajalo akrobacije za zabavo ljudi, a kljub temu vsi cirkusi in potujoče predstave izkoriščajo živali in jih obravnavajo kot rekvizite, pri tem pa jim odrekajo vse naravno in pomembno."

Do nove podobe Barnumovih piškotov prihaja po zaprtju ameriškega potujočega cirkusa Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus maja lani. Peta in druge skupine za zaščito živali so zaprtje cirkusa, ki se je oglaševal kot "največja predstava na svetu", z navdušenjem pozdravile.