Zanimivosti
Gozd Aokigahara je bolj kot pohodniška točka znan kot samomorilska točka. Foto: AP
Šokanten posnetek Logana Paula si je ogledalo nekaj milijonov ljudi, preden je bil odstranjen z YouTuba. Foto: Youtube
O gozdu Aokigahara je leta 2015 ameriški režiser Gus Van Sant posnel film z Matthewom McConaugheyjem v glavni vlogi, a so kritiki film raztrgali. Foto: IMDb
Logan Paul je zaslovel s svojimi videi, ki jih je sprva objavljal na platformi Vine, nato pa presedlal na lasten kanal na YouTubu. Foto: AP

Dodaj v

Zvezdnik YouTuba na udaru zaradi posnetkov samomorilca

Prispevek iz zloglasnega gozda Aokigahara
2. januar 2018 ob 17:27
Tokio,Los Angeles - MMC RTV SLO

Logan Paul, ameriška zvezda YouTuba, je sprožil val ogorčenja, potem ko je na svojem kanalu ob obisku Japonske objavil posnetek žrtve samomora.

22-letni videobloger in igralec, ki ima na YouTubu 15 milijonov sledilcev, se je s prijatelji odpravil v gozd Aokigahara ob vznožje gore Fudži, najbolj znano samomorilsko točko na Japonskem. Skupina s Paulom na čelu je že kmalu po vstopu v zloglasni gozd naletela na truplo moškega, ki so ga s kamero dodobra ovekovečili z vseh kotov, hkrati pa so se glasno norčevali in smejali.

15 minut dolg posnetek z nič kaj subtilnim naslovom Našli smo truplo v japonskem gozdu samomorilcev, ki ga je Paul na svojem kanalu objavil v nedeljo, si je ogledalo 6,3 milijona ljudi, preden je bil po 24 urah odstranjen (kot kaže, ga je odstranil kar Paul sam). A prepozno - na Paula se je vsul plaz kritik, češ kako je lahko tako brezčuten in nespoštljiv.

"Kako si drzneš! Gnusiš se mi. Ne morem verjeti, da se toliko mladih zgleduje po tebi. Tako žalostno. Upam, da jih bo ta zadnji posnetek zbudil. Si čisto navadna smet. Samomor ni nobena šala. Scvri se v peklu," je na Twitterju zapisal zvezdnik serije Breaking Bad Aaron Paul.

Nič kaj manj ogorčeni niso bili preostali, ki so pozivali k sankcioniranju in spremembi YouTubove politike objavljanja. "Dragi @youtube, po videu Logana Paula, v katerem prikaže truplo žrtve samomora, uporabi to za naslov videa in se neokusno šali ob truplu, bi res morali postaviti starostno omejitev za nekatere avtorje. Kako je to dovoljeno na YT? Njegovi sledilci so otroci! Grozljivo," je na Twitterju zapisala vizažistka Kandee Johson, ki ima prav tako svoj kanal na YouTubu.

Opravičilo Logana Paula: "To ni bil moj namen"
Paul se je pozneje opravičil na Twitterju. "Kje naj začnem ... naj poskusim takole: Žal mi je. To je prvič zame. Nikdar se še nisem soočil s takimi kritikami, ker nikdar nisem storil take napake. Obkrožen sem z dobrimi ljudmi in verjamem, da sam sklepam dobre odločitve, a še vedno sem samo človek. Lahko se tudi zmotim. Tega nisem storil zaradi klikov - klikov imam dovolj. Posnetek sem objavil, ker sem mislil, da lahko sprožim nekaj pozitivnega na spletu, ne pa poplave negativnosti. To nikoli ni moj namen. Hotel sem ozavestiti javnost glede samomorov in preprečevanja samomorov," je zapisal.

A večina kritikov je njegovo opravičilo odslovila kot neiskreno. "Paul je dobro vedel, kaj počne. Nič mu ni "žal". Pokazal ni nobenega spoštovanja - ne do te žrtve samomora ne do duševno bolnih na Japonskem. Japonska ima enega najvišjih deležev samomorov na svetu. Vedel je, kaj počne in gnusi se mi," je zapisal eden izmed uporabnikov.

Igralka Anna Akana pa: "Ko je moj brat našel truplo moje sestre, je zakričal v grozi, zmedi, žalosti in jo skušal rešiti. Tisto truplo je bila oseba, ki jo je nekdo ljubil. Ne vstopiš v gozd samomorilcev s kamero, nato pa se izgovarjaš na ozaveščanje o duševnem zdravju."

YouTube ima sicer politiko, da se ne objavlja videov z "nasilno ali krvavo vsebino, katere primarni namen je šokirati ali senzacionalizirati". "Če je posnetek še posebno nazoren ali šokanten, bi moral biti uravnotežen z dodatnim kontekstom ali podatki," navajajo pravila YouTuba. Gledalec ima možnost, da sporne vsebine prijavi, YouTubovi moderatorji pa se nato odločijo, ali posnetek ohranijo ali ga odstranijo.

Zlovešče "Morje dreves"
Gozd Aokigahara je namreč znan ravno kot samomorilska točka, pri čemer so leta 2003 v njem našli rekordnih 105 trupel. Tamkajšnja policija je sicer medtem že prenehala izdajati letno statistiko samomorov, da bi tako skušala prekiniti povezovanje tega območja s samomori.

A zdi se, da se Aokigahara ali "Morje dreves", kot mu tudi pravijo zaradi goste poraščenosti, še dolgo ne bo otresla slabega imena - navsezadnje je Gus Van Sant o njem leta 2015 posnel film z istim naslovom, Morje dreves. Gre za enega najsrhljivejših krajev na svetu, kjer naj bi podzemne zaloge železa ovirale delovanje kompasov, zaradi česar se sprehajalci pogosto izgubijo. Ob tem ni redko, da naletijo na človeška okostja, vrvi na drevesih in prazne škatlice tablet.

Pohodniške poti po gozdu so zdaj polepljene z opozorili, na katerih oblasti pozivajo vse tiste s samomorilskimi težnjami, naj pomislijo na svoje družine in stopijo v stik s skupino za preprečevanje samomorov.

Stopnja samomorov na Japonskem je po vrhuncu konec 90. let sicer v zadnjih letih upadla (lani so našteli 21.897 samomorov), je pa država vzhajajočega sonca po samomorih še vedno šesta na svetu. Če so samomore na prelomu stoletja povezovali s finančno krizo, pa dodatno težavo predstavlja pomanjkanje pristojnih služb za boj z duševnimi boleznimi, pa tudi hude bolezni med vse starejšo populacijo.

Telefonski stiki za pomoč v stiski:


- 112 - Reševalna služba
- 01 520 99 00 - Klic v duševni stiski (med 19.00 in 7.00)
- 080 116 123 - Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (24 h na dan)
- 116 111 - TOM telefon za otroke in mladostnike (med 12.00 in 22.00)

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Nemo
# 02.01.2018 ob 18:54
Po pravici povedano me take novice niti malo ne presenetijo. Kako naj bi bolestni narcisi, internetne zvezde, ki prodajajo meglo, lahko pokazale kaj empatije? Kako boš imel empatijo, če ne vidiš dlje od svojega frisa v špeglu? Problem je samo, ker je takih vedno več.
Zlobni genij
# 02.01.2018 ob 18:22
Kreten je zaslovel na račun nevednih nerazgledanih najstnic in najstnikov, potlej jim pa poskušal prodati tako kočljivo temo kot je samomor za dnevno video šalo. V bistvu mislim, da je Aaron Paul tako rekoč s svojim besnim twitom ozavestil vse svoje sledilce o tem podlem dejanju in povedal točno tisto kar si verjetno ob takšnem podlem dejanju mislimo prav vsi, ki nismo nevedni nerazgledani najstniki ali najstnice, ki zvesto spremljajo njegov kanal. .
dStroj
# 02.01.2018 ob 18:24
Ta Paul, ter njegov brat Jake, sta vse kar je narobe z milenijci. Creepy samozagledanca, člana YT profesionalne ekipe. Novice o spolnih napadih sledijo... garantiram.
KLIPAN
# 02.01.2018 ob 18:10
Tipičen Američan pač.
Od kdaj pa so njim življenja sveta?
Za kupček dolarjev bi še mamo prodali.
ronzi
# 02.01.2018 ob 18:14
psi lajajo,karava pa gre dalje,who cares......
splet pa je postal le še način,kako si miljone posameznikov ali bolje miljoni zdravijo svoje frustracije po premajhni pozornosti....
komsomolec
# 02.01.2018 ob 18:21
bolano, se vidi kako je cyber človeška populacija iztirila. še dobro da je nekaj treznih,ki tovrstno "zabavo" in hvalisanje obsojajo.
josh k.
# 02.01.2018 ob 18:19
Pravi, da je hotel s posnetkom doseči nekaj pozitivnega. Ja, prikaz trupla je res nekaj pozitivnega. Res pa je tudi, da uporabnike spleta ravno morbidne stvari privlačijo.
Krimsky
# 02.01.2018 ob 18:24
Stari Rimljani so se morali pošteno namučiti, da so nalovili leve in kristjane, ker je publika želela kruha in iger …
~
… YouTube zmaga v eleganci … publika zabava kar sama sebe.

In ob tej neizmerni količini iger, je možno shajati tudi z manj kruha … in tisti 1% ima danes v lasti večji del sveta … kot ga je imel še včeraj.

YT je brezplačna storitev zato, ker jo v resnici tisočkrat preplačamo
Rugess Nome
# 02.01.2018 ob 21:07
pa sej ga vidiš po frisu da je to nalašč naredu za klike. tipičen narcis... on je samo produkt družbe... garbage in, garbage out. krivi so starši ker niso tega idiota in njegovega brata naučili nobenih vrednot
SsDrag
# 02.01.2018 ob 19:41
kaj ni bil tvoj namen? se norčevati iz žrtev? takim odklopit internet
Kekec99
# 02.01.2018 ob 20:02
S kamero je šel v gozd samomorilcev da bi nabiral gobe in najlepšo posnel? Idiot brezčutni!
Clovek
# 03.01.2018 ob 01:00
@Krimsky

Verjetno ste že slišali "Če je storitev brezplačna, potem nisi stranka, ampak izdelek."Vir Avtor te skoraj 10 let stare krilatice naj bi bil Andrew Lewis.

Vsekakor pa je Logan Paul zelo dobra ilustracija tega rekla. V odsotnosti pravih človeških stikov je YouTube zvezdnik zamenjal empatijo za všečke in tako je pokazal, kakšen izdelek je postal.
drugo mnenje
# 02.01.2018 ob 19:27
na spletni strani Vicea niti ne Vice, ampak Vine...
psychocandy7
# 05.01.2018 ob 17:49
@Altknight- so že umaknl. ostane sam še 4chan :)
FDVjevec
# 03.01.2018 ob 19:45
Kdor bo pogledal video, bo spoznal, da mediji ne poročajo korektno in so odzivi javnosti veliko pretirani.
siggi
# 02.01.2018 ob 21:42
Se najvecja napaka je, da je objavil to. Vsak ki cekira vsebino na youtube je ze kdaj naletel na njega in ce si umsko razvit, se nasmehnes, odmahnes z roko in gres dalje.

Uspel sem najti posnetek in mi ne deluje tako 'napacen' kot sem pricakoval. So naravne reakcije in clovek ne more biti pripravljen na kaj takega. Verjamem pa da bo pustilo dolocene posledice.
xerces8
# 02.01.2018 ob 21:10
kjer naj bi podzemne zaloge železa ovirale delovanje kompasov

Naj bi?
Leta 2017 tega noben ne zna preveriti in potrditi ali zavrečti?

Mimogrede, v mojih hlačah bi naj prebival piton...
psychocandy7
# 05.01.2018 ob 17:45
@siggy in FDVjevec, končno mal razuma. vidla video že pred telim člankom pa se ni nč kaj pretiran zajebaval. Pač američanček, vsi skup so delovali kar malo zmedeno pa to. Ni blo pa nč takega kar naš MMC povzema po bogve komu.
Aja, če bi pa na koncu en takle okvirček dodal, kot ga je dodal MMC, bi blo pa kakor vse skup ok?
Hej, folk, to je YT
Altknight
# 03.01.2018 ob 12:29
Evo so ze meme-i. Celo na trending v Sloveniji.
https://youtu.be/PALcJ0HW1-I
xnplater
# 03.01.2018 ob 09:07
razumem, da ni primerno se delati norca iz mrtvega človeka. ne razumem pa, zakaj ni primerno pokazati človeško truplo? vsak dan vidiš povoženega mačka, ptiča, ježa... trupla vse okoli. samo ljudi ne smeš videti?
Skippy
# 03.01.2018 ob 00:51
Prikazal je del človeške realnosti ... a torej se naj še dalje delamo, da tega ni? V Sloveniji na podoben način umre 4x več ljudi kot v prometnih nesrečah, pa nihče ne govori, da bi morali ta življenja reševati, čeprav bi jih lahko rešili več in veliko lažje kot one prometne.
SF0100
# 03.01.2018 ob 00:14
Mi smo pa še vedno na prvem mestu samomorov na prebivalca!
heristalski166
# 02.01.2018 ob 17:57
kašne stvari te so najbolj "prodajajo" na youtube, take kot liter viskija (Jacka seveda) down in one
Kazalo