Foto:
Foto:

Katere pa so juhe, ki so navduševale nekatere njihove voditelje, ki jih pozna ves svet?

Marguerite de Valois, bolj znana kot kraljica Margot, kraljica Francije in Navarre konec 16. stoletja, je oboževala juho, ki so jo izumili za njo in še danes nosi njeno ime. Mandlji, piščančje meso, rumenjaki trdo kuhanih jajc in smetana – to so najpomembnejše sestavine kremne juhe "po kraljičino".

Ludvik XIV. je imel zelo rad močno začinjene juhe, o njegovi veliki ljubezni do juh pa kroži tudi neka anekdota. Sončni kralj naj bi svojim kuharjem ukazal, da naj mu pripravijo tako čisto, torej popolnoma precejeno mesno juho ("consomme"), da je na njeni površini lahko samovšečno občudoval svojo kraljevsko podobo. Pri kosilu in večerji naj bi Ludvik XIV. pojedel kar štiri krožnike juhe.

Korzičan Napoleon Bonaparte je najraje srebal kostanjevo juho, ki jo je jedel že kot otrok. In z njo si je Napoleon blažil tudi želodčne težave, ki so ga pestile po osvajanju Egipta v zadnjem letu 18. stoletja.

Charles de Gualle, vojaški voditelj in prvi predsednik francoske pete republike med letoma 1958 in 1969, je bil verjetno največji oboževalec juh med vsemi francoskimi voditelji. Juhe je imel tako rad, da je hotel vsak dan jesti drugo, zato tudi ni vedel povedati, katera je njegova najljubša.

Še en nekdanji francoski predsednik, Valéry Giscard d'Estaing, ki je Franciji predsedoval od leta 1974 do leta 1981, je velik ljubitelj juh. Znameniti francoski kuhar Paul Bocuse je za d'Estainga naredil juho, ki nosi politikovo ime. VGE je juha iz tartufov, ki ima "pokrov" iz krhkega testa in jo je treba zato na koncu zapeči v pečici.