Glavna nevarnost hemofilije so neobvladane notranje krvavitve, ki se lahko pojavijo same od sebe ali zaradi poškodbe in so v nekaterih primerih lahko smrtno nevarne. Foto:
Glavna nevarnost hemofilije so neobvladane notranje krvavitve, ki se lahko pojavijo same od sebe ali zaradi poškodbe in so v nekaterih primerih lahko smrtno nevarne. Foto:

V Društvu hemofilikov Slovenije so za geslo za letošnji svetovni dan izbrali: "Poiščite navdih, sodelujte z izvirno idejo ob svetovnem dnevu hemofilije." Z njim želijo poudariti pomen zagotavljanja zdravljenja povsod po svetu.

"Oseba s hemofilijo krvavi dlje in ne bolj kot drugi"
Predsednik Društva hemofilikov Slovenije Jože Faganel je v izjavi za javnost poudaril, da je treba osebam s hemofilijo omogočiti normalno ustvarjalno življenje. Opozoril je, da 80 odstotkov bolnikov v svetu nima na voljo ustreznega zdravljenja. Ob svetovnem dnevu društvo v Murski Soboti organizira že tradicionalno izobraževalno-športno srečanje članov društva in njihovih družin.

Hemofilija je motnja, ki zmanjša sposobnost telesa za strjevanje krvi. Osebam s hemofilijo delno ali povsem primanjkuje eden izmed ključnih faktorjev strjevanja krvi, potreben za nastanek čvrstega krvnega strdka. Oseba s hemofilijo ne krvavi bolj kot drugi, ampak dlje, so pojasnili v društvu.

"Glavna nevarnost so notranje krvavitve"
Glavna nevarnost te bolezni so neobvladane notranje krvavitve, ki se lahko pojavijo same od sebe ali zaradi poškodbe in so v nekaterih primerih lahko smrtno nevarne. Bolnikom s hemofilijo kakovostno življenje zagotavlja nadomestno zdravljenje in profilaksa vsakih nekaj dni z vbrizgavanjem faktorja strjevanja krvi v žilo, so sporočili iz društva.

Svetovni dan hemofilije je leta 1989 uvedla Svetovna zveza za hemofilijo (World Federation of Hemophilia - WFH) v čast svojega ustanovitelja Franka Schnabla. Vsako leto organizacije bolnikov s hemofilijo po svetu zaznamujejo dan z različnimi dejavnostmi.