Andrija Halužan. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Andrija Halužan. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

"Ne stavkam, zaradi tega, ker prvič, prisega, ki sem jo dal, govori o tem, da mi je pacient prvi in pacient ni kriv za stanje, ki je trenutno v slovenskem zdravstvu. Druga zadeva: ne bi mogel pogledati v oči mojim sestram, ki maksimalno odlično delajo za relativno nizek dohodek, jaz pa se borim za to, da bi bil plačan bolj kot one ali kdo drug," poudarja Andrija Halužan, ki s svojimi pacienti vedno vzpostavlja osebni stik.

Ostaja, ker ni mlajših kolegov, ki bi ga nadomestili. Ugotavlja, da smo kot družba, ki vzgaja egoiste, skrenili s poti. "Ustvarili smo en kup turbokapitalistov, ki vidijo samo denar. Če je denar prvi, a ne človek, potem ni dobro."

Zdravstveni sistem se uničuje že 30 let, zato rešitve niso preproste, pravi. Po njegovem mnenju bi morali najprej zmanjšati razlike.

"Ne smemo si dovoliti indeksacije niti stroškov niti osebnih dohodkov, ker če je indeksacija, potem so škarje vedno bolj odprte. Če ima nekdo 100 evrov, nekdo 1000, pa to povečamo za en odstotek, bo imel prvi 101 evro, drugi pa 1010 evrov in so razlike vedno večje."

Mladi zdravniki so podcenjeni, je prepričan. "Po eni strani jim ne pustimo delati, po drugi strani pa jim tudi plačilno ne damo dihati. Enako velja za sestre."

Te zaradi nizkih dohodkov odhajajo v Avstrijo ali v druge panoge, brez dobre ekipe pa zdravnik ne more dobro delati, še dodaja Halužan.

80-letni zdravnik v Vuzenici paciente sprejema že 53 let
Celoten pogovor z 80-letnim zdravnikom iz Vuzenice Andrijo Halužanom