Anton Crnjac. Foto: Radio Maribor
Anton Crnjac. Foto: Radio Maribor

Uradni razlogi za začetek postopka razrešitve niso znani, saj gradivo za to točko seje sveta UKC-ja Maribor še ni objavljeno. Da bo svet zavoda v ponedeljek obravnaval začetek postopka razrešitve generalnega direktorja Antona Crnjaca, je v Odmevih Televizije Slovenija potrdil tudi Aleš Šabeder, ki je predsednik sveta UKC-ja Maribor. Dodal je, da bodo razlogi za odpoklic podani na seji, nato pa bodo stekli roki, znotraj katerih bo imel Crnajc tudi čas, da pripravi svoja pojasnila, nato pa bo svet zavoda o tem glasoval.

Crnjac je sicer zasedel direktorsko mesto junija 2021, potem ko je njegov predhodnik Vojko Flis po izteku štiriletnega mandata zapustil UKC Maribor. Takratni strokovni vodja klinike za kirurgijo in predstojnik oddelka za torakalno kirurgijo je bil edini kandidat za direktorja. V obdobju med letoma 2004 in 2010 je bil že strokovni direktor UKC-ja Maribor. Torakalni kirurg Crnjac naj bi bil neuradno blizu SDS-u.

O njegovi zamenjavi se je zato špekuliralo že vse od menjave vlade pred letom dni. Po poročanju medijev naj bi ga minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že od poletja pozival k odstopu, a se to ni zgodilo. Njegovo razrešitev je Dnevnik napovedoval že pred prejšnjo sejo sveta UKC-ja Maribor, vendar je bil Crnjac takrat odsoten iz zdravstvenih razlogov. Predsednik sveta UKC-ja Maribor Aleš Šabeder, ki je na tem položaju od julija lani, tega takrat ni želel komentirati.

Crnjac je takrat za Dnevnik povedal, da ne vidi razlogov za zamenjavo, saj je prepričan, da zavod vodi uspešno.

Sprejet program in finančni načrt

Člani sveta zavoda so na prejšnji seji obravnavali in sprejeli program dela in finančni načrt kliničnega centra, ki je načrtovan v vrednosti 329 milijonov evrov in kljub nekaterim negotovim postavkam cilja na uravnotežen končni poslovni rezultat.

Lansko leto je UKC Maribor sklenil s presežkom odhodkov nad prihodki v znesku 2,6 milijona evrov, kar predstavlja 0,86 odstotka celotnih prihodkov. Crnjac je izgubo ocenil kot vseeno dober rezultat glede na okoliščine.