Foto: EPA
Foto: EPA

Zakon je pripravilo Združenje za dostojno starost Srebrna nit in naj bi trpečim zaradi neozdravljive bolezni omogočal končanje življenja.

"Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja uveljavlja pomoč pri končanju lastnega življenja kot pravico vsakega, da odloča o koncu svojega življenja v skladu s svojimi ideali in prepričanji. S tem varuje njegovo dostojanstvo, zmanjšuje neželeno trpljenje in odpravlja diskriminiranost tistih, ki brez pomoči drugih svojega življenja ne morejo končati. Zakon z ničimer ne izključuje paliativne oskrbe, temveč jo spodbuja," so v sporočilu za javnost navedli predlagatelji zakona, ki menijo, da so dobronamerne pomisleke o možnih zlorabah v znatni meri bodisi upoštevali bodisi jih razpršili.

Vendar, kot navajajo, jim ni uspelo vzpostaviti vsebinskega dialoga s posameznimi organizacijami in posamezniki, ki zakonu nasprotujejo na podlagi verskih, ideoloških in stanovskih zadržkov ter prepovedi. Ob tem poudarjajo, da predlog zakona vključuje ugovor vesti za tiste zdravstvene delavce, ki pri pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ne bi želeli sodelovati.

"Izglasovanje sprejemljivosti zakona za nadaljnjo obravnavo bo v prvi obravnavi potrditev volje državljank in državljanov. Nasprotno, bo zavrnitev predloga zakona izdaja te volje ljudi. Sprejem zakona bi Slovenijo uvrstil v skupino naprednih držav, ki so pomoč pri svobodnem končanju življenja že uzakonile. Slovenija bi to storila kot prva država nekdanje Vzhodne Evrope," so še zapisali.

Predlagatelji zakona sicer menijo, da bi morali na koncu o potrditvi zakona odločati volivci na referendumu.

DZ bo obravnaval predlog zakona o evtanaziji