Predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc, direktor kanadske Koalicije za preprečitev evtanazije Alex Schandenberg in predsednica Združenja starih staršev Slovenije Metka Zevnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc, direktor kanadske Koalicije za preprečitev evtanazije Alex Schandenberg in predsednica Združenja starih staršev Slovenije Metka Zevnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsednik Gibanja za otroke in družine Aleš Primc je na novinarski konferenci izrazil upanje, da DZ predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki so ga v društvu Srebrna nit s podporo 5000 podpisov v DZ vložili julija lani, poslanke in poslanci ne bodo sprejeli. "Bolni in starejši potrebujejo pomoč, potrebujejo sočutje, potrebujejo bližino, potrebujejo lajšanje bolečin, ne pa to, da jih usmrtijo," je poudaril. Prepričan je, da je predlog zakona škodljiv in krivičen.

Predsednica Združenja starih staršev Slovenije Metka Zevnik je ob tem poudarila, da predlog zakona vsebuje "precejšnjo manipulacijo v jeziku". Prepričana je, da skuša predlog zakona s čustvenim izrazjem prepričati tako odločevalce kot tudi državljane, da gre pri evtanaziji za dobrodelnost, sočutje, torej za dobro človeka.

Sorodna novica Razprava o evtanaziji v DZ-ju: Prednost naj ima paliativna oskrba

Prav tako verjame, da predlog vsebuje le nekaj zelo natančno opredeljenih dejstev in pojmov. Eden izmed natančno opredeljenih delov zakona pa je po besedah Metke Zevnik cenovni vidik evtanazije in to, katera sredstva in snovi bi bili za to uporabljeni. "Na stotinko centa natančno je izračunano, koliko stane postopek, koliko stane strup, koliko stane delo ljudi, ki pri tem sodelujejo," je zatrdila. Dodala je, da je to za zakon nenavadno.

Ob tem je poudarila pomen paliativne oskrbe, ki bi ji morali dati prednost pred evtanazijo. "Paliativna oskrba je v Sloveniji še zelo slabo urejena, kar pomeni, da bo to področje, v katerem bo manipulacija z nagovarjanjem ljudi, naj podpišejo svojo zastrupitev, še lažja," meni predsednica Združenja starih staršev. Navedla je tudi, da paliativna oskrba državo stane več kot evtanazija.

"Obljubili so nam, da se pravica do evtanazije ne bo širila, vendar se je"

Metka Zevnik v predlogu zakona vidi tudi "regulacijo pokojninskega sistema". Skrbi jo, da bi se evtanazija s sprejetjem predloga zakona omogočila tudi invalidnim osebam in ljudem z duševnimi boleznimi, ki jih družba vidi kot breme.

S tem se je strinjal tudi direktor kanadske Koalicije za preprečitev evtanazije Alex Schandenberg, ki je zatrdil, da so se s takšnimi težavami že spopadali v Kanadi, kjer so evtanazijo uzakonili leta 2016. "Moje sporočilo je opozorilo državam, kot je Slovenija. Leta 2016 smo v Kanadi uzakonili evtanazijo. Obljubili so nam, da se ne bo širila, vendar se je. Zdaj razpravljamo o evtanaziji otrok, dojenčkov, brezdomcev in duševno bolnih, ki niso neozdravljivo bolni," je dejal.