Ponovno odprtje lokalov na Dunaju junija lani. Foto: EPA
Ponovno odprtje lokalov na Dunaju junija lani. Foto: EPA

Z uvedbo zakona o obveznem cepljenju v Avstriji niso dosegli večje precepljenosti prebivalstva, je povedal minister za zdravje Johannes Rauch: "Tudi sam sem bil med tistimi, ki so bili temu zakonu naklonjeni. Toda omikron je spremenil pravila, zato je tudi načeloma pripravljene za cepljenje vse težje prepričati o nujnosti cepljenja."

A kljub temu vlada prebivalce poziva, naj se čim prej ponovno cepijo. Najprej uvedba in nato odprava zakona o obveznem cepljenju je sicer med Avstrijci poskrbela za delitve. "Že prej so se temu nekateri upirali in tako bo tudi v prihodnje," ter "covid-19 sem prebolel brez težav, ker sem se cepil, odprava obveznega cepljenja je popolnoma nesmiselna," menijo nekateri Avstrijci.

Tudi na šolah se že pripravljajo na poostritev ukrepov, nošenje mask in testiranja, navodila bo ministrstvo za šolstvo dalo konec avgusta, je povedal ravnatelj dvojezične trgovske akademije Johann Pogelschek.

V preteklem šolskem letu so sicer na avstrijskih šolah izvedli okoli 30 milijonov testiranj na covid-19 s PCR-testi in 84 milijonov s hitrimi antigenskimi testi.