Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo
Danijel Bešič Loredan. Foto: BoBo

Ministri za zdravje so na Švedskem, ki trenutno predseduje Svetu EU-ja, govorili o pomanjkanju zdravil in pripravljenosti na krize. Slovenski minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v razpravi podprl Belgijo, po mnenju katere je potreben nov evropski akt v povezavi s seznamom kritičnih zdravil, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Opozoril je tudi na neenakost pri razpoložljivosti določenih zdravil po državah članicah, pri čemer je spomnil na primer pomanjkanja zdravila za otroke, ki ga ni bilo na slovenskem trgu, bilo pa ga je mogoče dobiti v sosednjih državah.

To kaže na vseevropsko vprašanje, ki ga je treba čim prej reševati na ravni EU-ja, saj države članice, še posebej majhne, same ne morejo doseči ustreznih dogovorov s proizvajalci zdravil, je dejal. Na podlagi lekcij, ki smo se jih naučili iz pandemije covida-19, je treba po njegovih besedah še naprej delovati solidarno in čim prej ukrepati prek evropskih mehanizmov in zakonodaje.

Evropski organ za spopadanje s krizami

Bešič Loredan je povedal še, da so sedanje pobude v okviru evropskega organa za spopadanje s prihodnjimi zdravstvenimi krizami (Hera) za skupno naročanje nujno potrebnih zdravil dober korak naprej, čeprav se nanašajo na nujne zdravstvene primere. Potrebni pa so nadaljnji koraki za vzpostavitev podobnih praks skupnega naročanja, ki bi bile namenjene nekriznim razmeram.

Pomen dostopnosti že uveljavljenih in tudi inovativnih zdravil tako v kriznih kot vsakdanjih razmerah je poudarila tudi švedska ministrica za zdravje Acko Ankarberg Johansson, je navedlo švedsko predsedstvo Svetu EU-ja.

"Varen dostop do zdravstvenih proizvodov je ključnega pomena za zagotavljanje dobro delujoče in zanesljive zdravstvene oskrbe v EU-ju," je dejala.

Na delovnem kosilu so govorili še o razmerah na področju zdravstvenega varstva v Ukrajini ter o ukrepih EU-ja in njenih držav članic za obnovo ukrajinskega zdravstvenega sistema. Ob robu zasedanja se je minister Bešič Loredan sešel s komisarko Kiriakides in pozdravil njen obisk v Sloveniji, ki bo 1. in 2. junija.