Napredek pri pogajanjih v zdravstvu
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sindikati bodo na naslednjih pogajanjih predstavili svoje predloge umestitve v plačne razrede. Zdravniki opozarjajo, da je prvi april pred vrati. Če dogovora ne bo, bodo prisiljeni nadaljevati stavkovne aktivnosti.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je bil v tokratnem pogajalskem srečanju optimističen in ostaja prepričan, da bodo plačni steber lahko oblikovali do 1. aprila.

Po njegovih besedah so se "v celoti uskladili za koncept plačnega stebra", zdaj pa je na vrsti sindikalna stran, ki bo do prihodnjega tedna pripravila svoje predloge, "kako sami sebe vidijo v novih uvrstitvah v primerjavi s starimi".

Pričakujem, da bomo steber, torej plačni sistem stebra zdravstva in socialnega varstva, uskladili z vsemi sindikati, ki so za nas popolnoma enaki, je povedal za TV Slovenija.

Napetosti med sindikati, ki so se pokazale na prejšnjih pogajanjih, jim je danes uspelo ublažiti. "Mislim, da smo se premaknili naprej, da je bil dialog konstruktiven in spoštljiv," je dejala predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Podobno je ocenila tudi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencingar, po besedah katere je bilo vzdušje manj napeto, koncept pogajanj pa je šel "v skupno smer vseh deležnikov".

Na začetku prihodnjega tedna bodo, kot je napovedal minister, predstavniki vlade in vsi podpisniki kolektivnih pogodb tako podpisali sporazum o zdravstvenem stebru, da se nato začnejo "hitro, intenzivno in tudi konkretno pogovarjati". "To je zaveza, da to zadevo lahko zelo hitro izpeljemo in pripeljemo do dobre točke," je dejal Bešič Loredan, ki trenutno ne vidi potrebe, da bi se s katero od skupin pogajali ločeno. "Sistem je za ministrstvo enoten in tako tudi pristopamo," je poudaril.

Kot so se dogovorili, bodo vprašanja plačnega stebra urejali znotraj področnih kolektivnih pogodb, po potrebi pa bodo sprejeli tudi zakonodajne spremembe, če bo to potrebno za njihovo implementacijo, je dejal minister. Na naslednjih pogajanjih naj bi tako začeli pogajanja o tarifnem delu plačnega stebra, je povedala Ilešič Čujovič.

Dobro izhodišče Fidesa

Bešič Loredan je poudaril tudi "izjemno dobro izhodišče", ki ga je predstavil zdravniški sindikat Fides. To po besedah ministra temelji na zmanjševanju števila nazivov delovnih mest. To, kot je pojasnila Ilešič Čujovič, nikakor ne pomeni zmanjševanja števila kadra, ampak se bodo pogovarjali o konceptu in morda združevanju posameznih delovnih mest.

Kot je dejal podpredsednik in vodja pogajalske skupine Fidesa Gregor Zemljič, se ta ideja še v najmanjši meri tiče zdravnikov, ki imajo razmeroma majhno število delovnih mest. Ključna ideja Fidesovega koncepta je izboljšati dostopnost zdravstvenega sistema in njegovo kakovost, je še dodal Zemljič.

V Fidesu se zavzemajo za skupni steber zdravstva in socialnega varstva, a je Zemljič ob tem spomnil na stavkovne sporazume. "Vladne zaveze v sporazumih so jasne. Pričakujemo, da se bodo pogajanja intenzivirala, da lahko zaključimo do 1. aprila," je dejal Zemljič. Kot je opozoril, je na oblikovanje ločenega stebra vezana stavka zdravnikov, "ki je bila prekinjena, a ni bila preklicana".