Za krajšanje čakalnih dob je nujno stimulirati večjo storilnost, opolnomočiti vodstva javnih zavodov in izenačiti pogoje delovanja tako javnih zdravstvenih zavodov kot tudi koncesionarjev, poudarja direktorica ZZZS-ja. Foto: BoBo
Za krajšanje čakalnih dob je nujno stimulirati večjo storilnost, opolnomočiti vodstva javnih zavodov in izenačiti pogoje delovanja tako javnih zdravstvenih zavodov kot tudi koncesionarjev, poudarja direktorica ZZZS-ja. Foto: BoBo

Na enem izmed družbenih omrežij se je pojavil zapis pacienta, ki je, kot navaja, pri koncesionarju Arbor Mea Medical imel opravljene že vse potrebne preiskave pred vstavitvijo endoproteze kolena, pa so mu tik pred posegom sporočili, da je operacija odpovedana, ker jih po novi vladni uredbi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ne plačuje več. Zdaj bo na poseg v javni zdravstveni ustanovi čakal več kot dve leti.

ZZZS po prenehanju veljavnosti interventnega zakona koncesionarju Arbor Mea Medical ne plačuje več za operacije kolena, kolka, hrbtenice in stopal. Na ZZZS-ju pojasnjujejo, da Arbor Mea za te posege nima ustrezne koncesije, o tem se izvajalec zdaj dogovarja z ministrstvom. Če bo dogovor uspel, bo vsak mesec 50 bolnikov rešenih dolgotrajnega bolečega čakanja. Bešičev interventni zakon čakalnih vrst torej ni rešil, je pa dokazal, da jih samo denar tudi ne bo.

Stimulacija storilnosti in izenačitev delovanja med javnimi zavodi ter koncesionarji

"Nujno je treba prečistiti čakalne sezname, prenoviti model e-naročanja, kajti ugotavljamo, da so podatki omejeno verodostojni," ob tem opozarja direktorica ZZZS-ja Tatjana Mlakar. Čakalne vrste, ki se jih brez uspeha skuša očistiti že leto dni, pa po opozorilih direktorice ZZZS-ja povzroča tudi dejstvo, ki ga bo morala pod drobnogled vzeti stroka: "Zaznava se tudi kar precejšnje povečanje napotovanja na različne preiskave, kar bi lahko pomenilo tudi potencialno neindicirano napotovanje."

Za krajšanje čakalnih dob je nujno stimulirati večjo storilnost in opolnomočiti vodstva javnih zavodov ter – kot poudarja direktorica ZZZS-ja – "izenačiti pogoje delovanja tako javnih zdravstvenih zavodov kot tudi koncesionarjev, s tem bi dejansko v javnih zdravstvenih zavodih, ki opravijo pretežni del potrebnih zdravstvenih storitev in najzahtevnejše posege, omogočili večjo učinkovitost in tudi bolj pošteno nagrajevanje".

Popoldne bo v širši sestavi zasedal zdravstveni strateški svet, na katerem bo ministrstvo za zdravje po besedah Erika Breclja predstavilo usmeritve za prihodnji dve leti ter predlog reorganizacije nujne medicinske pomoči.