Telefoni nas spremljajo vsepovsod, tudi v posteljo in na stranišče. Foto: Reuters
Telefoni nas spremljajo vsepovsod, tudi v posteljo in na stranišče. Foto: Reuters
Mladi preveč časa preživijo pred ekrani


Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije svari pred pastmi, ki jih nove digitalne tehnologije postavljajo mladim. Pametni telefoni, tablice, računalniki ali igralne konzole nam olajšajo življenje, delo in učenje, z njimi se lahko zabavamo in razvijamo ustvarjalnost, zato je prav, da jih znamo uporabljati. A mladi preveč prostega časa preživijo za zasloni, starši pa jim pri koristnejšem preživljanju prostega časa pogosto niso dober zgled, je na današnji novinarski konferenci dejala direktorica društva in vodja projekta Recimo ne odvisnosti Nataša Jan.

Čezmerno sedenje pred zasloni denimo zaradi uporabe spletnih vsebin pušča pri posamezniku negativne fiziološke in psihološke posledice – od povečanja tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je čezmerna telesna teža, do razvoja simptomov zasvojenosti, ki jo je treba zdraviti, so opozorili v društvu, ki že leta svari pred negativnimi posledicami sedenja.

Sedenje negativno vpliva na krvožilje
Če preveč sedimo, se poveča tveganje za bolezni srčno-žilnega sistema, je opozoril Primož Kotnik s pediatrične klinike v Ljubljani. Uporaba elektronskih naprav vpliva tudi na hormonski sistem, je dodal. Zaradi uporabe naprav pred spanjem pa je spanje manj kakovostno, je pojasnil.

Po njegovih besedah je nujno omejiti čas pred zasloni. Elektronskih naprav naj otroci ne uporabljajo skupno več kot dve uri na dan, ugasnejo naj jih uro pred spanjem, pred spanjem pa jih je treba umakniti iz sobe, kjer spijo, je svetoval Kotnik, ki tudi predava na ljubljanski medicinski fakulteti.

Družbena omrežja so privlačna, hkrati pa tudi vir frustracij, je dejal socialni pedagog Sašo Kronegger. Mladi z nizko samopodobo po njegovem opozorilu pogosto iščejo samopotrditev zunaj sebe. Posameznikovo pričakovanje odzivov na omrežju sproža občutek ugodja, ki ga želijo ohranjati in podaljševati, zato gredo včasih čez meje lastnih vrednot in varne uporabe spleta, je pojasnil.

Društvo je v sodelovanju z njim razvilo preventivni program za učence 7. in 8. razreda osnovne šole in njihove starše, da bi razvili odgovorno vedenje na spletu. Redne delavnice bodo po načrtu začeli izvajati na začetku prihodnjega leta. "Ravnajmo tako, kakor da je vsak dan 1. april. Takrat moramo biti namreč ves čas previdni, da nas ne potegnejo za nos," je pozval.

Po ocenah strokovnjakov več kot 60 odstotkov otrok svoj prosti čas preživi v virtualnem svetu, po mnenju nekaterih je takih celo 90 odstotkov.

Mladi preveč časa preživijo pred ekrani