Avtorji predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja so 5513 od 5841 podpisov, kolikor so jih zbrali v predpisanem roku za začetek zakonodajnega postopka, DZ-ju predali julija lani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Avtorji predloga zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja so 5513 od 5841 podpisov, kolikor so jih zbrali v predpisanem roku za začetek zakonodajnega postopka, DZ-ju predali julija lani. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Raziskave javnega mnenja po besedah avtorjev predloga kažejo izrazito podporo predlogu med volivci koalicijskih strank. Kot je na novinarski konferenci dejal soavtor zakona Andrej Pleterski, predlog tudi ni prejel resnih strokovnih ugovorov, skozi dejavnost nasprotnikov pa se je izkazalo, da je predlog dovolj dobro pripravljen, da lahko odgovarja na vse očitke.

Dodal je, da ugovori zdravniških skupin odražajo slabo branje predloga in nerazumevanje, kaj spada v zakon in kaj v podzakonske akte. "So pa sami dokazali s svojimi zaskrbljenimi vprašanji, kako ravnati v takšni in drugačni situaciji, da se zelo dobro zavedajo vseh morebitnih pasti, ki se lahko zgodijo v postopku odobravanja pomoči, in bodo potem kot zdravniki, na katere se bo bolnik obrnil, lahko dobro presodili, ali je prošnja za pomoč upravičena ali ne, ter s tem še povečali varnost samega postopka," je prepričan Pleterski.

Sorodna novica Pleterski: Pomoč pri končanju življenja je vprašanje, o katerem mora odločiti družba kot celota

Soavtor Dušan Keber pa je dejal, da gre pri predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja za interese vseh državljanov, da imajo to pravico, ne glede na to, ali jo bodo izkoristili ali ne. "In ob tem padajo čisto vsi zadržki, ali je to pravi čas, ali so proti Cerkve in zdravniki. Tukaj so potrebe državljanov, ki jih je strah morebitnega trpljenja pred smrtjo in ki želijo, da jim država omogoči zmanjšanje tega trpljenja," je povedal.

Keber je dodal, da avtorji predloga spoštujejo stališče zdravnikov, ki ne želijo pri tem sodelovati, ne cenijo pa, da želijo kot institucija preprečiti drugim kolegom, ki nimajo zadržka, da bi pri tem sodelovali. Pričakujejo, da bodo zdravniki morali preusmeriti svoj pogled na to, da je smrt sestavni del življenja in da zmanjšujejo trpljenje bolnika, čeprav to pomeni smrt. Poudaril je še, da v zakonu obstaja ugovor vesti, zato nobenega zdravnika ne bodo silili, da bi se tega postopka udeleževal. "Velika večina primerov je prepuščena bolnikom samim," je dodal.

Pribac: Imamo načelno podporo, a med poslanci veliko omahovanja

Igor Pribac, prav tako soavtor zakona, je ob tem opozoril, da javnost zakon dojema kot zakon vladajoče koalicije in da za samoumevno jemlje, da ga bo koalicija podprla. "Ta podpora v tem hipu ni zagotovljena. Imamo načelno podporo poslanskih skupin, posameznih poslancev, vendar imamo tudi vtis, da je med njimi še veliko omahovanja," je dejal.

Če poslanci zakona v prvi obravnavi ne bodo ocenili kot primernega, je Pribac prepričan, da je pot tega zakona lahko zaključena tudi za dalj časa. Avtorji predloga sicer menijo, da je zdaj zgodovinska priložnost za sprejetje zakona, saj družbena in politična konstelacija sprejetje takega zakona omogočata.