Infektologinja Bojana Beović je prejela 3154 glasov, njena protikandidatka v drugem krogu volitev Tanja Petkovič pa 2706, so pojasnili na zbornici. Prejeli so 5895 glasovalnih lističev, tako da je bila volilna udeležba 51-odstotna.

"Malo sem pričakovala zmago, čeprav moram reči, da je tudi dr. Petkovičeva dobila kar veliko glasov in se mi zdi dobro, da je bila mlada in dobra tekmica," je dejala Beovićeva.

Beovićevo je sprva skrbelo, ali bo sploh dosežen 50-odstotni kvorum, da bi bile volitve veljavne. Poleg tega so bile "razne težave, ampak kot kaže, te niso bile tako pomembne". Težave, ki jih je omenila, so bili očitki, s katerimi se je v zadnjih dneh spoprijemala od zdajšnje predsednice zbornice Zdenke Čebašek-Travnik.

Nadaljnjih tovrstnih "težav" Beovićeva ne pričakuje. "Rezultat je jasen in nekako se mi zdi, da imam precejšnjo podporo kolegov," je dejala.

Mandat Beovićevi mora zdaj potrditi še skupščina zbornice, seja bo predvidoma kmalu, nato bosta z zdajšnjo predsednico Zdenko Čebašek-Travnik opravili primopredajo poslov.

"Funkcijo predsednice zbornice bom nastopila šele po potrditvi na skupščini, in to nekaj časa traja, tako da bo potem tudi potreba po enem strokovnem svetovanju na področju epidemije počasi izzvenela s cepljenjem in zmanjševanjem epidemije. Tako da si predstavljam, da bo to nekako prešlo oz. da me bodo postopno nadomestili tudi drugi kolegi," je dejala Beovićeva.

Beovićevi se je zmaga nasmihala že v prvem krogu volitev 17. novembra, ko je prejela največ podpore kolegov in ji je zmanjkalo le pol odstotka glasov, da bi bila že takrat potrjena za novo predsednico. Petkovičevo, ki je predsednica sekcije domskih zdravnikov v okviru Združenja zdravnikov družinske medicine Slovenije, je podprlo 25,8 odstotka članov, ki so oddali glasovnice, kar je za dobro odstotno točko oz. 67 glasov več kot trenutno predsednico zbornice Čebašek-Travnikovo.

Bojana Beović. Foto: BoBo
Bojana Beović. Foto: BoBo