Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik. Foto: BoBo
Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik. Foto: BoBo

"Ko Nacionalni inštitut za javno zdravje ne zmore več, se spremljanje okužb naloži družinski medicini. Ko bolnišnice ne zmorejo več, pozivajo k pomoči zdravnike od drugod. Ko dela ne zmorejo več družinski zdravniki, se sistem sesuje," je opisala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Dodala je, da tam za zdaj še nismo. Poudarja še, da so se številni zdravniki in medicinske sestre že okužili z novim koronavirusom.

Javno pismo zdravnikov družinske medicine

Da se zavedajo težav, s katerimi se trenutno srečujejo bolniki na primarni ravni, pa so potrdili tudi zdravniki družinske medicine. V javnem pismu opozarjajo, da se je v času krize njihovo delo bistveno spremenilo. Opomnili so, da sta bila osnovno zdravstvo in družinska medicina že pred krizo na robu zmogljivosti, zdaj pa se je nanje "zgrnila množica novih zahtev", med katerimi nekaterih objektivno ne morejo rešiti. Vendar se trudijo, da težave čim bolj olajšajo. Zapisali so, da si bodo prizadevali za čim večjo dostopnost, zato tiste, ki znajo delati z računalnikom, pozivajo, da se usmerijo na telemedicinske storitve, ki jih razvijajo in jih bodo še nadgradili. Telefonske linije pa naj prihranijo za najranljivejše.

Zbornica tudi v tem valu epidemije izvaja anketo o stanju v zdravstvu, za zdaj je nanjo odgovorilo več kot 1600 članov. V zbornici ugotavljajo, da so se zdravstveni zavodi organizirali sami in se prilagodili na vedno težje razmere. Pozvala je, naj bodo navodila kratka in enostavna. "Spremembe naj se naredijo le, ko pride do bistveno novih okoliščin," je dodala. Pozvala pa je tudi, naj se čezmerne obremenitve ne izrabljajo za konflikte med primarnim in sekundarnim zdravstvenim nivojem.

V tokratnem valu epidemije zdravstveni zavodi nimajo težav s pomanjkanjem osebne varovalne opreme. "Redki so, ki si te opreme v času med prvim in drugim valom niso nabavili. In še tam se znajdejo in si med seboj posojajo," je podatke ankete povzela Čebašek-Travnikova.

Pogovor z Zdenko Čebašek Travnik

Pritožbe zdravnikov nad sistemom nameščanja bolnikov s covidom-19

Več težav pa imajo zdravniki z namestitvijo bolnikov s covidom-19 v bolnišnice. Čebašek-Travnikova je ocenila, da se nad tem sistemom vsak dan pritoži vsaj deset zdravnikov. Opozorila je še, da je treba pri prevozu bolnikov računati tudi na ustrezno razkuževanje vozil in obremenjenost osebja, ki sodeluje pri prevozih.

V zbornici se sicer pripravljajo tudi na volitve predsednika Zdravniške zbornice Slovenije. S Čebašek-Travnikovo se bosta pomerili infektologinja Bojana Beović in predsednica sekcije domskih zdravnikov Tanja Petkovič. Volitve bodo potekale 17. novembra, izvedene pa bodo prek pošte. V sredo pa bodo kandidatke svoja stališča predstavile tudi na soočenju.

Tudi na zdravniški zbornici pa v zadnjem času ne prejemajo pritožb bolnikov, ki ne bi uspeli priklicati zdravnikov. Bolniki so, tako Čebašek-Travnikova, sprejeli spremenjeno komunikacijo z ambulantami. Bolnike pa je še pozvala, naj uporabljajo vse kanale komunikacije, da se lahko telefonske linije sprostijo za tiste, ki ostalih načinov komunikacije ne znajo uporabljati.

Tudi podpredsednik zbornice in zdravnik družinske medicine Dean Klančič je poudaril, da družinski zdravniki delujejo na vseh izpostavljenih mestih. "Vsi skupaj smo v istem čolnu in moramo veslati tako, da ta čoln pripeljemo do želenega cilja ‒ obvladovanja epidemije," je povedal. Bolnike je pozval k spoštovanju navodil.

Zdravstveni delavci vse bolj zgarani
Preobremenjeni družinski zdravniki