"V Sloveniji se počutim krasno, zelo mi je všeč. Samo dobre izkušnje imam." Tako življenje v Žalcu in delo v Splošni bolnišnici Celje opisuje zdravnica Ermina Begović, priseljenka iz Bosne in Hercegovine.

Ermina Begović:
Ermina Begović: "Sodelavci so bili čudoviti. Spraševali so me, vse jih je zanimalo, in to mi je všeč. Rada odgovarjam na taka vprašanja. Če razumejo, je tudi meni lažje". Foto: Osebni arhiv

Odraščala je v Zavidovićih, v osrednji Bosni. V Sarajevu je študirala na medicinski fakulteti. Od 22. leta ponosno nosi ruto oziroma hidžab in s tem jasno izraža svojo versko pripadnost. Živi v Žalcu pri Celju in ima dva otroka. Zdaj je na porodniškem dopustu. Že med študijem je prihajala v Slovenijo, kjer je opravila del prakse. "Takrat sem videla, da z bolniki ne bom imela težav. Vseeno jim je, kako sem oblečena in kdo sem. Pomembno je le, kakšen odnos imam do njih." Prepričana je, da je zdravniški poklic poslanstvo: "Imam poseben pristop do bolnikov. Nanje gledam kot na svoje. Bolnikom prinesem vodo, se pogovarjam z njimi, do njih imam zares lep odnos."

Ruta vzbuja radovednost
Nekateri bolniki so vseeno kaj pripomnili glede rute. "Eden me je vprašal, ali mora biti ruta vsak dan druge barve. Vprašal me je, ali barvo izberem glede na to, ali sem poročena. To se mi je zdelo simpatično." Tudi v celjski bolnišnici ni imela težav zaradi hidžaba. Tam je po nostrifikaciji diplome opravila pripravništvo. "Sodelavci so bili čudoviti. Spraševali so me, vse jih je zanimalo, in to mi je všeč. Rada odgovarjam na taka vprašanja. Če razumejo, je tudi meni lažje."

Za Ermino Begović je zdaj najpomembnejša specializacija iz nefrologije. Foto: Osebni arhiv
Za Ermino Begović je zdaj najpomembnejša specializacija iz nefrologije. Foto: Osebni arhiv
Ermina Begović je trenutno na porodniškem dopustu. Foto: Osebni arhiv
Ermina Begović je trenutno na porodniškem dopustu. Foto: Osebni arhiv

Predsodki tudi v Bosni
Predsodki pa niso samo v Sloveniji, temveč tudi v Bosni in Hercegovini. "Ko sem prišla v Slovenijo, so me vsi Bosanci oziroma znanci prepričevali, da so Slovenci zaprti in konservativni, da ne bodo sprejeli rute, mene in moje verske pripadnosti. Češ, da je za Slovence to preveč. Jaz pa sem v Sloveniji opazila, da me ljudje res gledajo in se obračajo za mano. Zdela sem se jim čudna. To sem si pojasnila takole: če vidim temnopoltega človeka ali Kitajca, ga vedno opazim, ker je drugačen."

Videoklici ne nadomestijo objema
Ermina se je privadila na življenje v Sloveniji, toda epidemija covida-19 je bila huda izkušnja. "Psihično je bilo zame to zelo težko, ker več mesecev nisem mogla iti domov. Videoklici pa ne morejo nadomestiti pravega objema."

"Ledvice so moj organ"
Ermina z družino živi v najetem stanovanju. Upa, da bo nekoč dobila slovensko državljanstvo in si nato laže uredila življenje. Zdaj je zanjo najpomembnejša specializacija. "Odločila sem se za interno medicino, za nefrologijo, ki se ukvarja z ledvičnimi boleznimi. Ledvice so moj organ, zato sem izbrala nefrologijo." Ermina Begović je vesela, da je v Sloveniji sprejeta takšna, kot je, zato se lahko svojemu poslanstvu še bolj predaja.

Mustafa Mustafić