Nevrokirurg Roman Bošnjak. Foto: Televizija (zajem zaslona)
Nevrokirurg Roman Bošnjak. Foto: Televizija (zajem zaslona)

Priznani nevrokirurg Roman Bošnjak je januarja operiral mlajšo državljanko Severne Makedonije, ki je poleg predplačila 27.000 evrov za operacijo morala zdravniku za "zasebni honorar" nakazati še dodatnih 6000 evrov. Pacientka je honorar morala nakazati na bančni račun agencije v Hongkongu, kot razlog za to je Bošnjak navedel davčno optimizacijo.

Danes je Bošnjak kot predstojnik kliničnega oddelka za nevrokirurgijo v UKC-ju Ljubljana podal odstopno izjavo. Direktor UKC-ja Marko Jug je v izjavi za medije pojasnil, da je Bošnjak odstopil, ker "ne želi kakor koli kompromitirati procesa obravnave tega postopka". "Odstopno izjavo sem kot generalni direktor sprejel," je pojasnil. Jug je ob tem dodal, da je na mesto v. d. predstojnika oddelka imenoval Boruta Prestorja.

Bošnjak za zdaj kot nevrokirurg ostaja zaposlen v UKC-ju Ljubljana. "Če bomo ugotovili, da gre za kakršna koli kazniva dejanja, bomo seveda postopali drugače," je dejal Jug. Poudaril je, da iz uradnih podatkov, ki so jih zbrali do zdaj, ne morejo govoriti, da je bilo storjeno v odnosu med UKC-jem Ljubljana in Bošnjakom kaznivo dejanje.

Odziv Bošnjaka: "Moja napaka je bila, da sem predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakaže podjetju v tujini"

Nevrokirurg Roman Bošnjak je za STA sporočil, da bo po vrnitvi iz tujine sodeloval z organi pri razjasnitvi okoliščin plačila operacije tuje državljanke v UKC-ju Ljubljana. "Moja napaka je bila, da sem namesto honorarja za opravljeno delo predlagal družini, naj plačilo namesto meni nakaže podjetju v tujini. Ker sem bil opozorjen na davčno vprašljivost te transakcije, bom po vrnitvi v domovino sodeloval z organi, da se to razčisti," je zatrdil.

Kot je zapisal, je v primeru zahtevnega zdravstvenega stanja deklice iz Severne Makedonije prejel prošnjo družine, ki ji v njeni domovini niso znali pomagati. Na izrecno željo in ob dogovoru z dedkom, da naj ji pomaga, je v prostem času opravil zahtevno načrtovanje operacije in pripravo na operacijo v obliki razširjene konzultacije.

V okviru konzultacije je zaradi stanja otroka družini predlagal zahtevno operacijo glave, ki jo izvaja tudi sam in ki se jo lahko izvede le v vrhunsko opremljeni in usposobljeni ustanovi. "Kljub temu da je bilo možnosti več, sem predlagal Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer delam že 34 let in verjamem v naše kvalitetno delo in sodelovanje. Operacija je bila uspešna, deklica je ohranila sluh," je zapisal.

Direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kljub temu sta izredno zahteven in strokoven poseg ter uspešno zdravljenje povzročila škodo Bošnjaku in njegovi družini, njegovi ožji ekipi in UKC-ju Ljubljana, zato se sodelavkam in sodelavcem opravičuje. "Da bi omogočil nemoteno nadaljevanje dela izredno uspešnega kliničnega oddelka za nevrokirurgijo, sem predlagal generalnemu direktorju UKC-ja Ljubljana, naj sprejme moj odstop in imenuje novega predstojnika," je zapisal.

Ob tem je dodal, da mu kljub odzivu svojcev in javnosti ni žal, da je otroku pomagal. "Poseg je omogočil deklici polno otroštvo in kakovostno življenje," je zapisal.

Na UKC se je obrnil tudi Nacionalni preiskovalni urad

Jug je napovedal, da si bodo prizadevali, da bodo vsi nadaljnji postopki potekali čim bolj transparentno in da bodo prišli do ključnih ugotovitev. Na UKC se je obrnil tudi Nacionalni preiskovalni urad, ki mu bodo po besedah Juga predali vso potrebno dokumentacijo. To bo prejelo tudi ministrstvo za zdravje.

Bošnjak je družini bolnice z zasebnega elektronskega naslova poslal predračun za operacijo odstranitve tumorja v znesku nekaj čez 27.000 evrov. Na predračunu je uradni logotip UKC-ja Ljubljana. Družina bolnice je oba računa, tudi tistega za zasebni honorar, plačala 18. januarja pred operacijo.

Bošnjak je v sredo za POP TV pojasnil, da so svojci bolnice v stik z njim stopili zato, ker so slišali za njegovo delo in strokovnost. "V prostem času sem na daljavo pregledal vse MRI-slike, izvide v tujem jeziku itd. Opravil sem torej medicinsko konzultacijo in svetovanje. Ponudili so mi plačilo za moj trud, usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena, in s tem plačal letno članarino," je zapisal v pojasnilu. A v elektronskem sporočilu je plačilo honorarja Bošnjak predlagal sam, so opozorili na POP TV.

Operacija se je podaljšala za dve uri

Primer se je zgodil na nevrokirurški kliniki, na katero je bila mlajša bolnica s tujim državljanstvom sprejeta 15. februarja. "Šlo je za izjemno kompleksno operacijo tumorja na glavi v predelu srednjega ušesa," je pojasnil Jug in dodal, da je zdravljenje potekalo uspešno, bolnica pa je bila 22. februarja odpuščena v domačo oskrbo. Pacientka je bila obravnavana v sklopu samoplačniških storitev, izdan ji je bil predračun, v katerem je bil znesek ocenjen na 27.694 evrov. Predpostavljena je bila štiriurna operacija.

Račun je bil nato po posegu izdan v znesku 34.109 evrov, saj je bil obračunan šesturni poseg, saj se je operacija zavlekla za dve uri. Vštetih je bilo tudi nekaj dodatnih dni na intenzivni negi, večina diskrepance v ceni pa je nastala ravno zaradi daljšega poteka operacije, kot je bilo sprva predvideno, je pojasnil Jug.

Pacientka je UKC-ju 18. januarja kot predujem nakazala 27.694 evrov, sredstva je UKC prejel. Razlika v znesku 6410 evrov do 34.109 evrov je bila plačana naknadno, denar je na račun prišel danes, so pozneje sporočili iz UKC-ja.

UKC v spremembo pravilnika, o plačljivih operacijah bo odločal tudi konzilij

"UKC Ljubljana do preteklega tedna ni imel pravilnika, ki bi opredeljeval, da bi morali imeti vsi pacienti, ki so oskrbljeni v UKC-ju Ljubljana, podano tudi ekspertno mnenje UKC-ja." Kot je pojasnil Jug, so pravilnik spremenili. Po novem bo za vsak samoplačniški operativni poseg v UKC-ju treba izvesti in zaračunati tudi ekspertno mnenje znotraj UKC-ja, tudi če je bil bolnik predhodno obravnavan že kje drugje. Vsak samoplačniški poseg bo moral biti po novem predstavljen tudi na konziliju. "Če je poseg preveč zapleten in bi za UKC pomenil preveliko tveganje, se ga lahko tudi ne izvede."

"Če se zgodi zaplet med operativnim posegom, se račun lahko pomnoži za trikrat, štirikrat, tudi za desetkrat," je pojasnil Jug in dodal, da so ravno zato uvedli novo zahtevo, da se za vsak primer predhodno presodi, ali je samoplačniška operacija sploh primerna. "Pacient lahko namreč pričakuje, da bo strošek bistveno nižji, kakor se na koncu izkaže. Nato imamo hude težave z izterjavo denarja, čeprav je bila storitev v bistveno večjem obsegu dejansko potrebna in tudi opravljena," je pojasnil.

Zdravniška zbornica Slovenije je pozvala k čimprejšnji preiskavi in razjasnitvi dogodkov v primeru oskrbe deklice iz Severne Makedonije. "Praksa, da visoko kvalificirani zdravniki nudijo svoje strokovno znanje kot konzultanti v mednarodnem okolju, ni sporna, vendar mora biti izpeljana na zakonit in transparenten način." Kot so zapisali, zagovarjajo ničelno toleranco do spornih ravnanj, sprožila pa je že postopke za razjasnitev dogajanja. Državnim organom naj bi zagotovila tudi vso potrebno strokovno podporo pri obravnavi primera.

Domena spletne strani agencije Klinikum Medical Link, ki ji je makedonska družina nakazala denar, je bila sicer 18. decembra 2013 registrirana v Sloveniji, je poročal POP TV. Agencija pa je bila nato po poročanju portala Necenzurirano leta 2017 s slabimi tisoč evri kapitala ustanovljena v Hongkongu.