Foto: BoBo
Foto: BoBo

Predstavitvi usmeritev zdravstvene politike za prihodnji dve leti je v vlogi ministra za zdravje v uvodu prisluhnil tudi predsednik vlade Robert Golob in jo podprl. Razen enega člana pa je dokument podprl tudi strateški svet. "Zelo me veseli je, da je zelo veliko tega, kar smo obravnavali na strateškem svetu, vključenega v smernice ministrstva. To dokazuje, da bomo sodelovali in se z roko v roki trudili naprej," je o predstavljenih smernicah ministrstva dejal predsedujoči strateškemu svetu Erik Brecelj.

Smernice prinašajo veliko tega, kar bo izboljšalo raven zdravstva, našteva Brecelj: "Več prizadevanj za kakovost, ustanovitev agencije ali inštituta za kakovost, spremljanje uspehov zdravljenja, financiranje in aktivnejša vloga ZZZS-ja."

Če javni sistem ne bo deloval dobro, se bo še bolj bohotil zasebni, opozarjajo na strateškem svetu, v okviru katerega razmišljajo tudi, kako ustaviti beg kadra. "Prizadevamo si, da bi organizirali dodatna dela v javnih zavodih in nagrajevali zdravnike. Zelo se trudimo z vprašanjem, kako nagrajevati zdravstveni kader, ki dela bolje, in tudi vodstvom omogočiti, da bi nagrajevalo zaposlene, ki delajo nadpovprečno – tako strokovno kot količinsko dobro," je pojasnil Brecelj.

Sorodna novica Bešičev interventni zakon čakalnih vrst ni rešil, je pa dokazal, da jih samo denar tudi ne bo

Na zasedanju so obravnavali tudi reorganizacijo urgentne službe. "To bomo skušali pilotno najprej izpeljati v severnoprimorski regiji. Računam tudi na sodelovanje županov. Sprejeli smo sklep, da bi morali biti v delovanje urgentnih centrov vključeni praktično vsi zdravniki z licenco, ki delujejo v določeni regiji, se pravi, tudi koncesionarji," je poudaril vodja strateškega sveta.

Med drugim dokument, ki smo ga pridobili neuradno, predvideva okrepitev družinskih ambulant, v vsak tim bi bila polno vključena diplomirana medicinska sestra, pripravljen bo nov seznam njenih kompetenc. Na tej podlagi bi nato prenovili izračun glavarinskega količnika. Predlagana sta umik napotnice zelo hitro in platforma za samo triažo pacientov, na podlagi simptomov bi vsak lahko prej preveril, ali je obisk pri zdravniku sploh potreben.

Kakšen je načrt ministrstva za zdravje za prihodnji dve leti?