Darovanje organov bo še naprej mogoče le z izrecno privolitvijo. Foto: MMC RTV SLO
Darovanje organov bo še naprej mogoče le z izrecno privolitvijo. Foto: MMC RTV SLO
Organ v škatli
V Sloveniji se na milijon ljudi najde komaj dvajset darovalcev. V Španiji ta številka dosega 33. Foto: EPA

Predlog novele zakona o odvzemu in presaditvi delov človeškega telesa zaradi zdravljenja so poslanci zavrnili z 11 glasovi za in 48 proti. V proceduro ga je vložil državni svetnik Peter Požun, a z zavrnitvijo je njegova zakonodajna pot končana.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je poudaril, da vlada spremembe zakona načeloma podpira, a pri predlogu obstajajo tako pravni kot splošni pomisleki. S konceptom domnevne privolitve bi se namreč, tako meni Marušič, poseglo v avtonomno pravico posameznika do razpolaganja s svojim telesom.

Še več, kot meni, bi taka ureditev lahko bila v nasprotju z ustavo in kazenskim zakonikom, ki določa, da se zdravnik, ki odvzame del telesa, ne da bi pred tem pridobil dovoljenje, kaznuje z zaporom do pet let.

O tem, kako je pri nas urejeno darovanje organov, več preberite tukaj.

Avsec Letonjeva: Kritik dovolj, alternativne možnosti pa nobene
Razočaranje so izrazili na zavodu Slovenija Transplant. Direktorica Danica Avsec Letonja je povedala, da je od poslancev slišala precej kritik, a nobenega predloga, kaj bi bilo dobro. Rešitve vprašanja, kako pridobiti več darovalcev, namreč še zmeraj ni; kot poudarja Letonjeva, je njim samim v osmih letih številnih dejavnosti uspelo pridobiti komaj en odstotek ljudi. O očitku protiustavnosti pa je dejala, da gre v tem primeru morda za premalo jasno dejstvo, da je govora o odvzemu organov šele po smrti. Možgani so namreč pri darovalcu že mrtvi, drugi organi pa delujejo le zato, ker se jih pri "življenju" ohranja z aparati, je dejala.

Poleg tega je opozorila, da je bilo od nekaterih poslancev slišati kakovostne izjave glede problematike, spet drugi pa so pokazali, da zdajšnjih razmer ne poznajo. S sprejetjem novele bi lahko dosegli do dvajset več odstotkov darovanj, je še navedla.

Državni svetnik Peter Požun, ki je predlog vložil, napoveduje, da sam ne bo dvignil rok od te teme. Je pa, kot meni, zdaj vlada na vrsti, da poskrbi za večje število darovalcev.