Čakalne dobe se izjemno podaljšujejo pri specialističnih storitvah. Foto: BoBo
Čakalne dobe se izjemno podaljšujejo pri specialističnih storitvah. Foto: BoBo


Na prvi pregled je na izbranih 13 ambulantnih zdravstvenih storitev septembra čakalo dobrih 80.000 bolnikov, od tega skoraj 6.200 nad dopustno čakalno dobo (sedem odstotkov vseh čakajočih).
Na drugih 47 opazovanih zdravstvenih storitev je čakalo 55.000 bolnikov, skoraj 9.400 nad dopustno čakalno dobo (14 odstotkov vseh čakajočih).

"Na 47 izbranih storitev čaka 64.272 čakajočih. To je 2,2 odstotka več čakajočih kot pretekli mesec. V številki je to 1.417 čakajočih več," je razkril Aleš Anžur iz Inštituta za varovanje zdravja.

Še resnejši pa je položaj, če primerjamo te čakalne dobe s tistimi pred enim letom. "Pokaže se, da se pri specialističnih ambulantah prišlo do podaljšanja čakalnih vrst. Medletna primerjava pokaže 22-odstotno povečanje v 13 specialističnih ambulantah."

Najbolj pereča področja
Izstopa predvsem področje ortopedije, to je artoplastika kolena, kolka, operacija rame, na prvi terapevtski pregled čakajo bolniki precej več kot eno leto. "Takšne so še operacije krčnih žil, dermatološke ambulante, drugi posegi na perifernem ožilju. Čakalna doba je tukaj čez 300 dni," je pojasnil Anžur.

Kljub tem nedopustno dolgim čakalnim dobam, ki se še podaljšujejo, pa je za vsako izmed teh storitev v državi vsaj en izvajalec, pri katerem čakalna doba ne presega še dopustne, kot jo določa pravilnik o čakalnih dobah.