Sindikat Fides je 15. januarja letos začel stavko, ki bo trajala do preklica. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sindikat Fides je 15. januarja letos začel stavko, ki bo trajala do preklica. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Leta 2016 je Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides s stavko zahteval sprejetje standardov in normativov za zdravnike ter spremembo plačnega sistema v javnem sektorju, po katerem bi med drugim lahko presegli 57. plačni razred vse do 65. plačnega razreda. Po stavki, ki je trajala 27 dni, so decembra podpisali sporazum o začasni zamrznitvi stavke.

Večjih težav v delovanju zdravstvenega sistema takrat ni bilo, je pojasnila tedanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Kot je poudarila, zdravniki takrat soglasij za nadurno delo niso umaknili, so pa grozili, da bodo to storili. Če se bo to zgodilo med trenutno stavko, torej marca, pa opozarja pred velikimi posledicami: "Zaprle se bodo določene specialistične ambulante, morda celo kakšna bolnišnica."

S sporazumom o začasni prekinitvi stavke so se takrat med drugim dogovorili tudi, da delodajalec za določitev obremenitev zdravnikov, kadrovsko načrtovanje in nagrajevanje sprejme normative dela zdravnikov. Hkrati so se dogovorili za uvedbo modela variabilnega nagrajevanja v okviru posebnega vladnega projekta skrajševanja čakalnih dob, večjo kakovost in zagotavljanje več časa za obravnavo pacientov. Za te potrebe so bila izdelana posebna merila. "Žal po enem letu vlada ni nadaljevala projekta, da bi lahko ugotovili dejanske obremenitve zdravnikov, prav tako, vsaj po mojem vedenju, niti vodstva niso pripravila standardov oziroma normativov dela," je pojasnila nekdanja ministrica.

Leta 1996 zdravniki stavkali 22, leta 2002 pa 16 dni

Pred tem sta bili daljši stavki tudi v letih 2002 in 1996. Leta 2002 je stavka Fidesa, s katero so med drugim zahtevali upoštevanje 40-urnega delovnega tedna ter ustrezno plačilo ur, ki presegajo 40-urni delovnik, trajala 16 dni. Zdravniki so takrat med stavko delali po 40 ur tedensko ter še največ dodatnih 10 ur po pisnem nalogu o podaljšanem delovnem času.

Leta 1996 pa je stavka, s katero so zdravniki zahtevali predvsem povišanje plač, trajala 22 dni. Ker način stavke zdravnikov takrat še ni bil opredeljen v zakonu, je Fides sklenil, da bodo med stavko obravnavali le nujne bolnike, nosečnice, otroke in starostnike ter izvajali operacije bolnikov z rakom. Medtem pa tri tedne niso opravljali nenujnih pregledov ali posegov.