V UKC-ju Ljubljana so prvo od treh naprav za celično terapijo CAR-T, ki so jih kupili s pomočjo donacij, prevzeli že maja 2021. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V UKC-ju Ljubljana so prvo od treh naprav za celično terapijo CAR-T, ki so jih kupili s pomočjo donacij, prevzeli že maja 2021. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

"Jaz bolnika vidim vsak dan, oni ga pa ne vidijo in ne vedo, da je za vsakim takim nepotrebnim dolgim čakanjem nekaj ljudi," ob dolgotrajnih postopkih vzpostavljanja celične terapije na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana opozarja predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Samo Zver.

Zver je sprva mislil, da bo vzpostavitev celične terapije z lastnimi napravami CAR-T izpeljana v dveh letih, a je trajalo dlje. Trenutno so v fazi pridobivanja potrebnih dovoljenj regulatornih organov. Zahtevo po pridobitvi dovoljenj je označil za normalno, a je hkrati opozoril na zamude, saj da na odgovore organov pogosto čakajo več mesecev. Težava je tudi, ker se s postopki pridobivanja dovoljenj za celično terapijo ukvarjata le dve zaposleni.

Ljudem, ki čakajo na zdravljenje, se je opravičil, ker je mislil, da bo delovanje naprav mogoče vzpostaviti že prej. Zagotovil pa je, da so se ves čas trudili in projektu namenili tudi veliko prostega časa.

Zdravljenje najprej za bolnike z najslabšim stanjem

Zahtevane čiste prostore za naprave so medtem že vzpostavili za vse tri naprave za proizvodnjo celic CAR-T. Vsaka naprava je inkubator za celice, kjer te "učijo" protirakave aktivnosti. Celice so v inkubatorju od dva do tri tedne, zato bodo lahko z vsako od naprav letno pomagali približno 10 bolnikom.

Sorodna novica Novo upanje za bolnike s krvnim rakom – UKC Ljubljana prevzel prvo napravo za celično terapijo

Kot je pojasnil Zver, se v človeškem telesu vsak dan na stotine celic spremeni v rakave, a jih uničijo limfociti T. Če imunski sistem odpove in človek zboli za rakom, lahko bolniku pomagajo s celičnim zdravljenjem. Z vektorji, ki nosijo genski material, okužijo limfocite bolnika. Vektor tako limfocite "nauči", da ponovno uničujejo rakave celice.

Vektor bodo v dar prejeli iz Nemčije v zameno za klinično raziskavo, ki jo bodo ob tem izvajali. Načrtujejo pa tudi proizvodnjo lastnega vektorja, s čimer se ukvarjajo na Kemijskem inštitutu na čelu z znanstvenikom Romanom Jeralo.

Postopek bo sprva namenjen bolnikom z najslabšim zdravstvenim stanjem. Sčasoma pa bi se zdravljenje lahko začelo izvajati tudi pri bolnikih v zgodnjih fazah bolezni. "Pričakujemo, da bo število teh posegov raslo glede na diagnostiko vseh rakavih bolezni," je napovedal.

Učinkovito, a drago zdravljenje

Pri krvni rakavi bolezni diseminirani plazmocitom je celično zdravljenje z napravami za proizvodnjo celic CAR-T učinkovito skoraj v 90 odstotkih. Zdravljenje učinkuje nekje od 12 do 14 mesecev, nekateri bolniki pa po zdravljenju živijo zelo dolgo, bolezen pa se vrne šele čez čas ali pa se še ni.

"Ne vemo tudi, ali bo mogoče zadoščala enkratna CAR-T celična terapija ali bi bilo smiselno recimo cel postopek še enkrat ponoviti naslednje leto," je dodal Zver. Težava pa je, da je postopek zdravljenja zelo drag. "Cenovni balon, v katerem so cene vseh dragih zdravil v Sloveniji, je že precej napihnjen in moramo zelo paziti, da ne poči. Ker ko bo enkrat počil, bo počil za nas vse, potem pa ne vem, kaj bomo počeli," je opozoril.

Slovenski strokovnjaki po Zverovih besedah računajo, da bo CAR-T zdravljenje na bolnika stalo 150.000 evrov, kar je bistveno ceneje od zdravljenja v tujini. Vlada je na seji prejšnji četrtek izdala novelo uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Ta med drugim predvideva tudi plačevanje celične terapije z lastno napravo CAR-T v UKC-ju Ljubljana.