Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Tehnologijo mRNK-cepiva, ki se trenutno uporablja pri cepivih proti covidu-19, je podjetje BioNTech začelo razvijati že pred pandemijo, in sicer prav za zdravljenje raka. Kot je pojasnil Janko Kos s fakultete za farmacijo: "Kaj v bistvu to cepivo naredi? Deluje na tumorske celice, povzroči imunski odziv, ki je usmerjen proti tumorskim celicam, in s tem se tumorske celice uničijo. To pomeni: naš lastni imunski sistem opravi vlogo uničevanja tumorskih celic."

In tako se tudi zmanjšajo stranski učinki zdravljenja. BioNTech je začel drugo fazo kliničnih raziskav na 120 bolnikih z napredovanim melanomom. Potekajo pa še druge klinične študije.

"Moderna se je mogoče tega lotila nekoliko drugače, bolj v smeri personalizirane medicine. To pomeni, da se razvije res cepivo točno proti tumorskemu antigenu, ki je značilen za določenega pacienta," je pojasnil Kos.

Cepivo proti melanomu, ki ga razvija BioNTech, je v klinični študiji uporabljeno v kombinaciji z imunoterapijo.

"Kaže se, da lahko prebudi imuniteto takrat, ko se razvije rezistenca ob zdravljenju z imunoterapijo. Problem zdravljenja melanoma ali katerega koli solidnega raka gre za to, da se resistenca razvije," je povedala Tanja Mesti z ljubljanskega onkološkega inštituta.

Za kožnim melanomom v Sloveniji vsako leto zboli okoli 600 ljudi in čeprav predstavlja le 15 odstotkov vseh kožnih rakov, povzroči največ smrti zaradi rakov kože.

"Vse kar je svetovno dokazano, imamo dostopno za naše bolnike. Če se bo izkazalo za učinkovito, ga bomo imeli tudi mi v kratkem na voljo," je napovedala Mestijeva.

A pred tem sledi še tretja faza kliničnih raziskav, v kateri sodeluje bistveno več bolnikov in je ključna, preden postane cepivo dostopno bolnikom. Tehnologija mRNK cepiv pa prinaša upanje tudi za zdravljenje drugih vrst rakov.

Rekombinantna cepiva za zdravljenje raka