Virusi ne upoštevajo državnih meja, zato bolezni niso le nacionalni, ampak tudi regionalni in mednarodni problem. Foto: EPA
Virusi ne upoštevajo državnih meja, zato bolezni niso le nacionalni, ampak tudi regionalni in mednarodni problem. Foto: EPA
Cepivo
Cepljenje poteka pri izbranih zdravnikih v zdravstvenih domovih in zasebnih ambulantah ter na območnih Zavodih za zdravstveno varstvo. Foto: MMC RTV SLO

Cepljenje omogoča preprečevanje razširjenih, pogosto zelo nevarnih bolezni, med njimi tudi takih, za katere ni ustreznih načinov zdravljenja ali pa zdravljenje z antibiotiki zaradi odpornosti bakterij ni več tako uspešno kot nekoč. »Nalezljive bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem, še posebej ogrožajo dojenčke in majhne otroke, zato je zelo pomembno, da jih čim prej zaščitimo. Otroci namreč do 6. meseca starosti izgubijo zaščito, ki so jo prejeli od matere,« pravi Alenka Kraigher z Inšituta za varovanje zdravja.

Bolezni, ki jih preprečujemo z rutinskim programom cepljenja otrok:
- cepljenje proti davici, tetanusu, oslovskemu kašlju, otroški paralizi in okužbam s hemofilusom influence tipa b (Hib),
- cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

V Evropi izbruhi ošpic
V Sloveniji smo z nacionalnim programom cepljenja predšolskih in šolskih otrok zajezili davico, otroško paralizo in tetanus, ki se pri nas ne pojavljajo že več desetletij. So pa v Evropi v zadnjem času zaznali številne izbruhe ošpic, predvsem zaradi slabe precepljenosti otrok. "V Sloveniji zaradi visoke precepljenosti dobro obvladujemo to bolezen in kljub posameznim okužbam ne beležimo večjih izbruhov bolezni," pravijo v IVZ-ju.

Kljub temu pa se je nekaj Slovencev okužilo v tujini. Najbolj ogrožena skupina so rojeni v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, saj se je cepljenje začelo šele leta 1968. Tisti, rojeni prej so ošpice večinoma preboleli, mlajši pa so že cepljeni. Ker so ošpice ena najbolj nalezljivih bolezni, ki v tretjini primerov lahko povzročajo zaplete, kot so vnetje srednjega ušesa ali pljučnica, je dobro preveriti, ali ste zaščiteni. To se naredi z analizo krvi.

Bolezni, ki jih preprečujejo s cepljenjem:
- gripa,
- klopni meningoencefalitis (KME),
- meningokokni meningitis,
- pnevmokokne okužbe,
- norice,
- rotavirusne okužb,
- tuberkuloza.

Preventivno cepljenje pri starejših
Cepljenje opravijo na enotah zavoda za zdravstveno varstvo ali v zdravstvenih domovih. Tam se je mogoče cepiti tudi proti gripi, pnevmokoknim okužbam, tetanusu in klopnemu meningoencefalitisu. To še posebej priporočajo starejšim, ki imajo slabši imunski sistem, pa tudi okužbe težje prenašajo.

Pnevmokok je bakterija, ki povzroča predvsem okužbe dihal in je eden najpogostejših povzročiteljev pljučnice. Poleg pljučnice lahko povzročajo tudi resne okužbe, kot so okužba krvi ali bakteriemija in vnetje možganov ali meningitis.

Klopni meningoencefalitis pa je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravnih žariščih bolezni. Slovenija se uvršča med endemske države z najvišjo obolevnostjo v Evropi in tudi v svetu. V zadnjih letih pri nas oboleva vedno več starejših ljudi, pri katerih ima bolezen tudi težji potek. Cepljenje je najučinkovitejši ukrep za zaščito, pravijo na IVZ-ju.