Bolezen, ki jo prinašajo klopi, v Sloveniji slabo obvladujemo, pravi Marta Grgič Vitek. Foto: EPA
Bolezen, ki jo prinašajo klopi, v Sloveniji slabo obvladujemo, pravi Marta Grgič Vitek. Foto: EPA

Virus klopnega meningoencefalitisa povzroča vnetje osrednjega živčevja. Znaki se pojavijo teden ali dva po ugrizu okuženega klopa, prepoznamo pa jih kot glavobol, slabo počutje, utrujenost in povišana temperatura. Težave lahko po nekaj dneh poležejo, nato pa se znova pojavijo v mnogo hujši obliki, ko ljudje niso zmožni hoditi ali jesti, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec.

Bolezen je torej resna, saj se lahko konča tudi s smrtjo. Umre odstotek okuženih, pri petih odstotkih pride do ohromitve, tretjini ostanejo še kakšne težave, preostali pa se pozdravijo.

Cepljenje je učinkovito, a samoplačniško
Edina učinkovita zaščita pa je cepljenje, pojasnjuje Marta Grgič Vitek z Inštituta za varovanje zdravja. Cepljenjje je sestavljeno iz treh odmerkov za bazično cepljenje, po prvem odmerku je drugi na vrsti po 14 dneh ali enem mesecu, tretji pa po šestih do 12 mescih. Obnavljati ga je treba po treh in kasneje po petih letih. Odmerek stane od 31 do 35 evrov.

Ob tem je pomembna tudi preventiva, in sicer izogibanje podrasti, nošenje svetlih oblačil in dolgih rokavov ter uporaba repelentov.