Prednost pri cepljenju bodo imeli kronični bolniki. Foto: MMC RTV SLO
Prednost pri cepljenju bodo imeli kronični bolniki. Foto: MMC RTV SLO
Pred cepljenjem proti novi gripi

V torek se bodo ponekod začela cepljenja za zdravstvene delavce, od prihodnjega ponedeljka pa se bodo lahko cepili tudi prebivalci. Prednost pri cepljenju bodo imeli kronični bolniki, je pojasnila Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja. Večina prebivalcev bo cepljena enkrat, izjema so tisti s slabšim imunskim sistemom.

Kraigherjeva je opozorila, da je virus nove gripe že začel intenzivneje krožiti po svetu kot do zdaj, kar je nekoliko drugače od običajnega obnašanja virusa sezonske gripe. Hujšega primera bolezni nove gripe v Sloveniji še ni bilo. Za zdaj se tudi ni opazno povečalo število obolelih.

Minister za zdravje Borut Miklavčič je ob tem poudaril, da si želi, da bi bilo v Sloveniji nove gripe čim manj in da bi bila v čim bolj blagih oblikah, predvsem pa, da zaradi tega ne bi zastala redna zdravstvena dejavnost. Pri tem je poudaril pomen cepljenja in preostalih previdnostnih ukrepov za preprečitev širjenja okužbe. Minister je pozval državljane, naj se cepijo, kar bo storil tudi sam, pozivi, naj se ne cepijo, pa so po njegovem mnenju neutemeljeni.

Pred cepljenjem proti novi gripi