Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Roman Gebauer, ki otrokom in mladostnikom s prirojeno srčno napako pomaga po vsem svetu, je po poročanju Dela po nekaterih izkušnjah v UKC-ju Ljubljana dobil občutek, da ga ne potrebujejo več. To se mu je dodatno potrdilo po tem, ko je 4. marca 2023 po elektronski pošti sporočil svojo ugotovitev, a se nihče od odgovornih ni odzval. V pismu, ki ga je naslovil na kolega Miha Weissa, ta pa ga je po Gebauerjevih navedbah preposlal naprej, je zapisal, da je po globokem vrednotenju sedanjega položaja sklenil, da prekine dejavnost v UKC-ju Ljubljana.

V UKC-ju Ljubljana lahko otroke tako s prirojenimi kot pridobljenimi boleznimi srca povsem normalno obravnavajo, je po prekinitvi sodelovanja s češkim srčnim kirurgom Romanom Gebauerjem zatrdil strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn. Pri njihovem zdravljenju sodelujeta dva srčna kirurga, Miha Weiss in Igor Šehić. A po poročanju Dela naj Šehić v zadnjem obdobju ne bi sodeloval pri zapletenejših srčnih operacijah otrok, ki sta jih izvajala Gebauer in Weiss.

Marko Pokorn: Na trenutno stanje smo lahko ponosni

Po oceni Pokorna ni razlogov za skrb, saj da ta trenutek "brez kakršnihkoli posebnih zadržkov in težav" izvajajo kardiološko in kardiokirurško obravnavo otrok. . V službi za kardiologijo na pediatrični kliniki je zaposlenih pet specialistov, ki vse dni v letu zagotavljajo kardiološko pripravljenost."Naši kardiologi zagotavljajo 365 dni na leto kardiološko pripravljenost. Sodelujejo v dežurstvu, bodisi na enoti za intenzivno terapijo bodisi na oddelku za neonatalno medicino."

Pokorn je poudaril, da so bili lani le štirje otroci poslani na kirurško zdravljenje v tujino, vsi preostali so bili operirani v Ljubljani. "V tem programu je sodeloval tudi profesor Gebauer, ki je v letu 2022 v Ljubljano prišel šestkrat." Po Pokornovih besedah je glede na situacijo iz leta 2018 viden velik napredek, zato po njegovih besedah ni razlogov za skrb. "Ta trenutek lahko izvajamo kardiološko obravnavo, intenzivno obravnavo in kardiokirurško obravnavo brez posebnih zadržkov in težav," miri Pokorn.

Izpostavil je, da se je v zadnjih letih zgodil velik napredek kirurškega zdravljena otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Na trenutno stanje smo lahko zelo ponosni, je prepričan Pokorn, ki je spomnil na pretrese otroške kardiologije pred leti. "Moj predhodnik se je leta 2018 soočil s situacijo, ko ni imel otroškega kardiologa, otroci pa so bili naročeni na obravnavo. Danes je služba delujoča."

Popolnoma sposobni smo oskrbeti več kot 90 odstotkov vseh otrok s prirojenimi srčnimi napakami

Tudi strokovni direktor Kirurške klinike UKC-ja Ljubljana Ivan Kneževič je prepričan, da v zadnjih 30 letih trenutni program zagotavlja najboljšo možnost oskrbe otrok s srčnimi napakami. "Trenutno smo popolnoma sposobni oskrbeti več kot 90 odstotkov vseh otrok s prirojenimi srčnimi napakami."

"Zdravljenje otrok s srčnimi napakami je izjemno kompleksno, ker ima majhen odstotek otrok izjemno redke napake. V Sloveniji se vsako leto rodi približno 20.000 otrok, nekatere napake so tako redke, da se zgodijo enkrat na 100.000 rojstev." Kneževič je ob tem pojasnil, da v drugih državah otroke z zelo redkimi srčnimi napakami pošiljajo večje centre v ZDA in v Evropi, kar je za takšne otroke tudi najboljša rešitev.

"Mislim, da je trenutno situacija na področju otroške srčne kirurgije boljša, kot je bila kadarkoli prej. Tujo pomoč smo potrebovali predvsem iz naslova edukacije," je dejal Kneževič. Ob Gebauerjevih obiskih je bil glavni operater Weiss, češki kirurg pa asistent, ki ga je usmerjal pri operacijah, je pojasnil Pokorn.

Trenutno imajo sicer dva otroka, ki bosta predvidoma v roku naslednjih treh mesecev potrebovala poseg, za katerega bi bilo bolje, če bi na operacijo prišel Gebauer, je povedal Pokoron.

Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug je dejal, da se je z Gebauerjem prvič sešel pred mesecem dni, kjer je otroški kirurg predstavil svoja videnja. "Zato da bi res maksimalno optimizirali delovanje, smo predlagali še dodatne rešitve."

Na novinarski konferenci prebral odziv kirurga Weissa, ki je sicer bolniško odsoten in bo še približno dva tedna. "S kompleksnostjo operacij, ki jih izvajamo, smo dosegli sam vrh. Bolnikov v tujino praktično ne pošiljamo več. Koronska kriza je pokazala, kako nujno je, da smo samostojni. In s pomočjo doktorja Gebauerja smo to tudi postali. Je pa kardiokirurgija ena izmed panog medicine, ki je izrazito multidisciplinarna in trenutno moramo delati še na podpornih službah," je še zapisal Weiss.

Slovenski kirurg izboljšave vidi v ustanovitvi samostojnega in neodvisnega centra, po vzoru dobre prakse iz tujine, kjer bo ekipa enotna, in ne razkropljena po različnih klinikah. Glede na to, da je UKC majhen center, meni, da morajo biti nujno povezani s tujim strokovnjakom, zato bi si želeli nadaljevati sodelovanje z Gebauerjem, ki da mu je zagotovil, da njegova prekinitev sodelovanja z UKC Ljubljana ni nepreklicna.

O svoji odločitvi Gebauer ni neposredno obvestil vodstva UKC-ja, ampak je elektronsko sporočilo naslovil na Weissa. Generalni direktor UKC meni, da je razlogov za kirurgovo odločitev zagotovo več in verjetno so tudi osebni. Meni, da je prehitro govoriti o tem, da so bili odnosi ključen povod odločitve za prekinjeno sodelovanje. "Verjetno je on neke stvari res videl drugače in bi si želel, da so drugačne, kar pa samo po sebi ne pomeni, da je njegova plat izrazito edina prava," je dejal.

Jug je napovedal, da se bodo s češkim kirurgom še pogovorili. Sicer pa so že vstopili v stik z otroškim srčnim kirurgom Janezom Vodiškarjem, ki dela v Stuttgartu, in ga povabili k sodelovanju na podoben način, kot so sodelovali z Gebaurejem.

V obdobju, ko se je začelo intenzivnejše sodelovanje s kirurgom Gebauerjem, se je število otrok, napotenih na zdravljenje v tujino, zelo zmanjšalo. Leta 2014 jih je bilo v tujini operiranih 51, lani samo še štirje: od tega dva v Izraelu – bolnika, ki ju je operiral David Mišali, namreč še vedno obravnava on.

Na kardiološkem oddelku pediatrične klinike so v letu 2022 po navedbah Pokorna obravnavali več kot 550 otrok, opravili več kot 4600 ambulantnih pregledov in skoraj 7000 diagnostičnih in terapevtskih posegov, skoraj 6000 UZ preiskav srca, 89 srčnih kateterizacij in 42 elektrofizioloških študij.