Hrvaški zdravniki niso znali pojasniti smrti 33-letnega moškega. Foto: EPA
Hrvaški zdravniki niso znali pojasniti smrti 33-letnega moškega. Foto: EPA
Maska
Prednost pri cepljenju imajo kronični bolniki in zdravstveni delavci. Foto: EPA

Moškega, doma iz Siska, so pred desetimi dnevi zaradi visoke temperature in težav z dihanjem sprejeli v bolnišnico v Sisku, kjer je dobil tamiflu in začasno se je počutil bolje. Pozneje sta mu odpovedali obe pljučni krili, zato so ga preselili v Zagreb, kjer je bil priključen na respirator, a zdravljenje ni bilo uspešno. "Virusi so napadli njegova pljuča, zato se mu je dihalni sistem povsem sesul," je dejal zdravnik Davor Jelaska, ki je poudaril, da je šlo za povsem zdravega človeka, brez kroničnih ali kakšnih drugih bolezni.

"Zakaj pride do tega, da se pri mladem in zdravem človeku stanje tako zaplete, ni mogoče pojasniti ne z medicinskimi ne z znanstvenimi razlagami. To je Gaussova krivulja. Imamo blage, zmerne, težke in zelo težke primere, od katerih se tisočinka, na žalost, konča s smrtnimi posledicami," je dejal zagrebški zdravnik Ilija Kuzman.

Cepljenje poteka brez zapletov
"Do komplikacij lahko pride tudi pri zdravih ljudeh, to je značilnost vsake gripe," je primer komentiral minister za zdravstvo Darko Milinović, ki je dodal, da težav s cepivom ni, saj so v ordinacije poslali 90.000 primerkov cepiva proti sezonski gripi, v prihodnjih dveh tednih pa jih bodo razdelili še 120.000. Do konca tedna imajo prednost pri cepljenju kronični bolniki in osebe, starejše od 65 let.

Dva starejša moška in ena deklica
V sredo je sicer umrl tretji Hrvat, pri katerem so potrdili okužbo z virusom H1N1. Šlo je za 62-letnega moškega, ki je poleg gripe bolehal tudi za sladkorno boleznijo. Spomnimo, prva žrtev je bil 61-letni moški, ki je zaradi odpovedi več organov umrl 31. oktobra, prejšnji teden pa je v Splitu umrla triletna deklica, ki je imela tudi levkemijo.

Zaradi slabega počutja ali strahu pred novo gripo je v četrtek na območju Zagreba v osnovnih šolah sicer manjkalo več kot 10.000 učencev. Le redki med njimi kažejo znake, da so zboleli za novo gripo.

V bolnišnici v Karlovcu so hospitalizirali triletnega otroka z virusom H1N1. Sprejeli so ga zaradi simptomov nove gripe in pljučnice, a uspešno okreva. Na območju Karlovca je sicer 34 ljudi zbolelo za novo gripo.

500 obolelih za novo gripo
Do zdaj so na Hrvaškem zaznali 3.000 prijavljenih in 500 dokazanih primerov nove gripe, vendar pa državni vrh in zdravniki opozarjajo, da ni razloga za paniko, saj naj bi bila nova gripa manj nevarna od sezonske, tudi smrtnost je nižja. "Res je, da so zaradi virusa H1N1 umrli štirje državljani, a moramo biti realni in ugotoviti, da zaradi sezonske gripe vsako leto umre okoli 500 ljudi," je dejal član nacionalnega centra za gripo Vladimir Draženović.