Na Hrvaškem zagotavljajo, da razloga za paniko ni in da bo cepiva dovolj. Foto: EPA
Na Hrvaškem zagotavljajo, da razloga za paniko ni in da bo cepiva dovolj. Foto: EPA

Iz katerega dela Hrvaške prihaja druga smrtna žrtev, hrvaški mediji še ne poročajo, sporočili pa so, da je umrla zaradi infarkta, potem ko so pri njej odkrili znake nove gripe. Iz Zagreba so za HRT sporočili, da na dan pregledajo približno 250 pacientov in da je na respirator zaradi težav z dihanjem priključenih pet ljudi, pri dveh med njimi pa so že potrdili virus H1N1.

Do zdaj so na Hrvaškem odkrili 1.509 primerov nove gripe, ki je najbolj nevarna za starostno skupino med 15 in 50 leti. Virus H1N1 so našli tudi v Gospiću, in to med otroki v vrtcih, od 15 prijavljenih primerov pa so pri šestih že potrdili primer nove gripe. V Vojvodini so, da bi zajezili širjenje nove gripe, zaprli šole in vrtce, saj se v tej pokrajini zaradi nove gripe že zdravi 39 bolnikov.

"Cepiva bo dovolj, brez panike!"
Na Hrvaškem opozarjajo, da ni razloga za paniko in da pričakujejo dovolj cepiva. Prvih 500.000 odmerkov cepiva naj bi na Hrvaško prišlo konec novembra in v začetku decembra. Vodja Službe za epidemiologijo nalezljivih bolezni Ira Gjenero Margan je povedala, da ne more napovedati, kdaj bo epidemija nove gripe doživela vrhunec, saj je virus na Hrvaškem od junija in bo zagotovo ostal še prihodnje leto, "lahko pa ostane tudi za vedno, zato nikoli ni prepozno za cepljenje," je še dodala Ira Gjenero Margan.

Države razmišljajo o zapiranju meja
Epidemija nove gripe je v polnem razmahu. V nekaterih evropskih državah razmišljajo celo o zapiranju meja. V Srbiji je zaradi gripe že umrlo sedem ljudi, ukrajinske oblasti pa poročajo, da se je naraščanje števila obolelih za gripo že umirilo. Epidemija gripe je namreč v Ukrajini prizadela skoraj milijon prebivalcev, 49.000 jih je moralo na zdravljenje, umrlo pa jih je 155.

V Sloveniji smo za zdaj imeli en smrtni primer nove gripe, pacient v Slovenj Gradcu pa je še vedno v resnem stanju, toda stabilen. V ponedeljek so poročali, da je v Zgornjem Kašlju zaradi nove gripe doma ostalo 60 učencev in šest učiteljev, o odsotnosti od pouka zaradi nove gripe pa poročajo tudi iz drugih krajev v Sloveniji.