Letošnji slogan svetovnega dneva urgentne medicine je:
Letošnji slogan svetovnega dneva urgentne medicine je: "Mi poskrbimo za vas, prosimo, poskrbite za nas." Foto: BoBo

"Urgentna medicina oziroma sistem nujne medicinske pomoči deluje 365 dni v letu, 24 ur na dan, sedem dni v tednu, kar predstavlja velik napor za osebje. Ker je nenehno v pogonu, je iztrošeno, pojavljajo se znaki izgorelosti," je v današnji izjavi za medije povedal Matej Strnad iz UKC-ja Maribor.

Po podatkih nedavne raziskave, ki so jo opravili, je izgorelih okoli 50 odstotkov zdravnikov. "Pričakujemo predvsem, da pride do sistemskih rešitev, da se uredijo delovni standardi in normativi za vse zaposlene v urgentni medicini, da bi imeli dovolj časa za paciente in da bi bili posledično pacienti bolj zadovoljni z obravnavo v nujni medicinski pomoči," je dejal.

Strokovni vodja zdravstvene nege v urgentnem centru Jernej Mori je kot največji izziv poudaril pomanjkanje diplomiranih medicinskih sester. "Medicinske sestre, zaposlene pri nas, so kot švicarski nož. Imajo ogromno specifičnega, dodatnega znanja in jih je zelo težko nadomestiti. Ne moremo si dovoliti, da te medicinske sestre odhajajo na delovišča izven zdravstvene nege in čez mejo v tujino. Zato je na državi, da spremeni strategijo delovnega okolja," je dejal.

Specialist urgentne medicine Hohnec je pozval novo vlado in novega ministra za zdravje, da čim prej najde rešitev. "Mi smo stresni test doživljali in še doživljamo v zadnjih dveh letih. Za naslednjih 18 mesecev pričakujemo predloge dobrih rešitev. Želimo, da država, politika, širša javnost prepoznajo naše mesto v tem sistemu. Smo prvi stik z najhuje poškodovanimi ali kritično bolnimi, na žalost velikokrat tudi zadnji stik z umirajočimi," je povedal.

Specializant urgentne medicine Simon Ranfl priznava, da zaradi preobremenjenosti zaposleni v urgentnem centru postajajo tudi slabe volje. "Delaš najboljše, a svojih čustev včasih ne moreš več obvladovati. Želimo si, da bi nas razumeli, da res dajemo vse od sebe. Vsi upamo, da se bodo pogoji izboljšali, da bomo z več energije delali še boljše, kot delamo zdaj," je dejal.

Po izračunih bi za popolnoma delujoč urgentni center potrebovali vsaj 66 zdravnikov urgentne medicine, trenutno imajo v tem urgentnem centru osem specialistov in deset specializantov.

Strnad je še povedal, da je delo v urgentni medicini sicer zanimivo, dinamično, nerutinsko, a se mladi zaradi trenutnih pogojev dela ne odločajo za specializacije urgentne medicine. "Treba je urediti pogoje dela, da bodo ljudje videli prihodnost v tem," je prepričan.

Urgentni center UKC-ja Maribor obravnava povprečno 300 bolnikov na dan, kar je približno 100.000 na leto.