Foto: BoBo
Foto: BoBo

Novi protokol testiranja za okužbo z novim koronavirusom, ko bo za potrditev okužbe dovolj že HAG-test, na katerega bolnikov ni treba naročati zdravnikom, bodo ljudem, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo, omogočile ustrezen dostop do izbranih zdravnikov. Okuženi z novim koronavirusom, ki imajo lažji potek bolezni, bodo odslej "sami vodili svojo bolezen in dostopali do diagnostike mimo izbranega zdravnika, saj večina bolnikov glede na potek bolezni izbranega zdravnika ne potrebuje", je novinarski konferenci dejala Irena Vatovec.

Do zdaj so namreč imeli okoli 50 do 90 klicev covidnih bolnikov in niso zmogli dovolj dobro oskrbeti ljudi z drugimi boleznimi. Zato zaznavajo daljšanje čakalnih dob v primarnem zdravstvu. "Seveda pa bi želeli biti na razpolago vsem, ki potrebujejo diagnostiko," je dodala.

Izgorelost zdravnikov se stopnjuje, z dela pa je zaradi nege ali bolezni odsotnih med 20 in 25 odstotki zaposlenih.

Večji je tudi pritisk na nujno medicinsko pomoč, ki je namenjena nujnim primerom. Čim prej pa bi v zdravstvenih domovih radi začeli tudi preventivno delovati, saj se bo opuščanje preventive poznalo na zdravju populacije.

Sorodna novica Za potrditev koronavirusne okužbe od torka dovolj pozitiven izvid hitrega antigenskega testa

Zadovoljni tudi pediatri

Pediater Denis Baš je na novinarski konferenci dejal, da tudi pediatri podpirajo spremenjen protokol testiranja. Pri otrocih, ki so simptomatski ali asimptomatski, namreč pozitiven izvid hitrega testiranja res pomeni koronavirusno okužbo in lahko lažji potek bolezni preživijo doma. Vsi otroci, ki pa imajo tveganja za hujši potek, pa bodo še naprej napoteni na PCR-testiranje in posvet s pediatrom.

Tudi pediatri so zaznavali ogromno število klicev, tudi čez 100 na ambulanto na dan. Upajo, da bo sprememba protokola zmanjšala število vprašanj in povečala dostopnost do pediatrov za otroke, ki potrebujejo hiter pregled pri zdravniku in zamik zaradi vseh sporočila pomenijo tveganje za njegovo zdravstveno stanje, je še dejal Baš.

Sorodna novica Pri otrocih po okužbi z omikronom manj zapletov, a zaradi množičnega obolevanja več hospitalizacij

V zdravstvenih domovih vladajo izredne razmere

Direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec je pojasnila, da se zdravstveni zavodi na primarni in sekundarni ravni v času epidemije covida-19 spoprijemajo z izrednimi razmerami, saj se je število obravnav "neobvladljivo povečalo".

Vsaka ambulanta ima več kot 90 stikov dnevno, nekatere tudi 120 in več, močno se je povečal tudi obseg dela. "Dela, ki naj bi ga zdravnik in medicinska sestra opravila v osmih urah, je za 16 ur, zato ambulantni timi včasih ne morejo odgovoriti na vse klice in elektronsko pošto, prav tako ne morejo pregledati vseh pacientov," je poudarila.

Da bi delo v času epidemije lažje teklo, so v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije predstavili danes nekaj napotkov, kako naj ravnajo uporabniki, če menijo, da potrebujejo zdravniško pomoč. Bolnike z nenujnimi stanji naprošajo, da se pravočasno naročijo na pregled in počakajo na prosti termin pri zdravniku. Prav tako naj pravočasno poskrbijo za naročanje receptov, napotnic in medicinskih pripomočkov.

"Če jih bodo uporabniki naročali v zadnjem trenutku, nam jih ne bo uspelo pripraviti v istem dnevu. Apeliramo, da si uporabniki za te storitve vzamejo čas in omogočijo zaposlenim v primarnem zdravstvu vsaj sedem dni časa za pripravo," je poudarila. V zdravstvenih zavodih sicer opažajo tudi, da se veliko državljanov v zadnjih tednih obrača na urgentne centre bolnišnic z vprašanji o izdaji covidnih potrdil. "Številka 112 je namenjena le nujnim življenjsko ogrožajočim stanjem, zato pozivamo vse, da se na urgentnih številke ne obračajo za administrativne namene," je pozvala Kokoravec.

Ob tem je spomnila, da imajo uporabniki zdravstvenih storitev možnost pridobiti potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela tudi po elektronski pošti. Zaposleni pa imajo enkrat na leto možnosti pri delodajalcu tudi neposredno uveljavljati zahtevek za odsotnost zaradi bolezni brez zdravniškega potrdila. "Ta pot je lahko zelo priročna v primeru lažjih respiratornih obolenj ali prehladov," je poudarila.

V zdravstvenih domovih vladajo izredne razmere